Plébániák épületeiből alakítottak ki zarándokszállásokat a Cserhátban

Forrás: turizmus.com

 2021. június 14. 10:02

Két új szálláshely várja a zarándokokat és a turistákat a Cserhátban, a fejlesztések a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 41 millió forint támogatásból valósultak meg.

A Nyugat-Cserhát északi lábánál fekvő Szügyön az évtizedek óta lakatlanul álló plébánia épületében hozták létre a Szent József Zarándokszállást, a Cserhát lankái közt elhelyezkedő Romhányban pedig az egyházközség kántorlakásából alakították ki a térségben hiánypótló Szent György Zarándokszállást. A fejlesztések célja, hogy a zarándokok és a turisták számára jól felszerelt, a mai kor elvárásaink megfelelő szálláshelyeket kínáljanak, ahol a kikapcsolódás mellett lelkileg is feltöltődhetnek – tájékoztatta a turizmus.com-ot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

Az Ipoly-völgye határában fekvő, Budapesttől másfél órányi távolságra elhelyezkedő Szügy települést a Mária út jelzésével jelölt turistaút köti össze a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhellyel. Így a minden évben megrendezésre kerülő ferences zarándoklat is Szügyön halad át. A környékbeli látnivalók közül a dudáskai Leánykökörcsin kilátó, a Berekalja halastavak és víztározó, a csesztvei Madách-kúria, a 800 éves Árpád-kori templom, a nyírjesi tavak és vadaspark, valamint a tanösvény együtt akár több napos, természetközeli és aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide látogató turistáknak. Az öt kilométerre található Balassagyarmaton a Palóc Múzeum, a helytörténeti múzeum, az első biciklimúzeum és a vármegye háza rosszabb időjárás esetén is megfelelő program.

A szügyi zarándokszálláson akár 25-en is elférnek

Fotó: Aktív Magyarország

A szügyi plébániát korábban a helyi plébános életvitelszerűen használta, de már évtizedek óta lakatlanul állt. A mostani felújítás eredményeként az energetikailag korszerűsített épület matracokkal bővítve akár 25 fő számára nyújt szálláslehetőséget egész évben. A Váci Egyházmegye és a hívek adományainak köszönhetően 2021-ben a zarándokszállás tetőszerkezete is megújul.

Szügytől körülbelül félórányi, Budapestről bő egyórás autóútra, a Cserhát lankái közt található Romhány, egy Árpád-kori település. A községen keresztülhalad az Országos Kéktúra Nógrádot és Becskét összekötő szakasza. A környék turisztikai élményekben gazdag, hiszen a cserháti Romhányi-hegy Kecske-kő nevű, 421 méteres csúcsán található Prónay-kilátó, a Bánki-tó, a térség történelmi és természeti látnivalói rengeteg élményt kínálnak az egyre növekvő számú bakancsos turistának. Körülbelül félórás autóúttal elérhető a Tsitári forrás – Mária kegyhely, amely a forrásvíznek tulajdonított csodálatos gyógyulások következtében vált ismert zarándokhellyé.

A romhányi zarándokszállás étkezője...

...és egyik szobája

Fotó: Aktív Magyarország

A Romhányi Plébánia felújított szálláshelyén, a Szent György Zarándokszálláson 19 személy szállhat meg kényelmesen, de a hagyományos nyári táborok alkalmával akár 30 főt is tudnak majd fogadni. Az épület homlokzatának és tetőszerkezetének korszerűsítése még további források bevonását igényli, a zarándokszállás körül található kert kialakítása pedig folyamatban van. A jövőbeni tervek között szerepel sportpályák kialakítása, a gyógynövénykert bővítése, táborhely, játszótér és közösségi tér létrehozása a jelenlegi pajtaépületben – írták a közleményben.