PM-állásfoglalás a szállodai csomagokban alkalmazható áfakulcsokról

Forrás: turizmus.com

 2018. július 29. 10:00

A szállodák számára kedvező értelmezést adott a Pénzügyminisztérium a csomagban kínált étkezések esetében alkalmazható áfaszabályokról.

Jó hírt kaptak a minap a Magyar Szállodaszövetség tagjai. A hoteleket az MSZÉSZ vezetése arról értesítette, hogy a Pénzügyminisztérium számukra kedvező értelmezést adott a szállodai csomagban kínált étkezési csomagok esetében alkalmazandó áfaszabályokkal kapcsolatban. A tagság így első kézből értesült a pozitív fejleményekről, ugyanakkor értelmező magyarázatot is kaptak a szabályok alkalmazásáról.

Köztudott, hogy a szállodai csomagban kínált étkezési csomagok (reggeli, fél és teljes panzió) esetében a 2018. január elseje előtt hatályos 18%-os ÁFA kulcs helyett 5% ÁFA + 4% turizmusfejlesztési hozzájárulás alkalmazható meghatározott feltételek esetében.

Mivel a tagszállodák számára kiemelt kérdésről van szó, a szövetség a PricewaterhouseCoopers Magyarországgal (PwC) közösen szakmai, gyakorlati megközelítésű anyagot dolgozott ki, gyakorlati példákkal, amelyre értelmezést kért az Adóhatóságtól.

Fél éves egyeztetési folyamatot követően a Pénzügyminisztérium 2018. július 23.-án megküldte állásfoglalását. Az állásfoglalásból kiderül, hogy a kedvezményes, azaz 5+4% adókulcs csak akkor alkalmazható étkezési csomagokra (reggeli, fél és teljes panzió), ha a szálloda alapcsomagként biztosít csak szállást, étkezés nélkül.

A kedvezményes adókulcs csak akkor alkalmazható étkezési csomagokra, ha a szálloda alapcsomagként biztosít csak szállást, étkezés nélkül

Fotó: pixabay

A szövetség kérésére a dinamikus árazási technika kapcsán is kifejtette álláspontját a Pénzügyminisztérium. Eszerint egy szálloda részéről racionális döntés lehet, amikor üzletpolitikai megfontolások alapján úgy dönt, hogy a szobaárakból ad kedvezményt, míg az étkezések árát – a magasabb állandó költségek okán – változatlan szinten tartja.

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy az ármegállapítás szabadsága nem vezethet adókijátszáshoz, vagyis nem elfogadható az olyan megoldás, ahol a csomagárban a szállás adóalapja 0 vagy névleges is lehet.

Az állásfoglalás kimondja továbbá, hogy a szállodának lehetősége van a csomagon belül folyamatosan állandó értéken tartani az étkezés értékét, a szállás részben pedig érvényesíti a dinamikus árképzést és árpolitikai kedvezményeket.

Ebben az esetben a szálloda a kereslet alakulása szerint változó csomagáraknál az árkedvezményt a szállás árából adja, az étkezés árát változatlan szinten tartja.

Az MSZÉSZ levelében kéri a tagságot az állásfoglalásban leírtak maradéktalan betartására és a jogkövető magatartásra.

A körlevélben az MSZÉSZ arra is felhívja tagjaink figyelmét, hogy a „szállodai csomagok” ármegállapítását, a csomagáron belül az étkezések árának, arányának alakulását az Adóhatóság várhatóan ellenőrizni fogja, a korábbi években alkalmazott árpolitikával összevetve.

Kapcsolódó cikkek

Könnyid az áfakulcsról

2018. június 08.