Polgármesteri összefogás az EuroVelo 6 megépítéséért

Forrás: turizmus.com

 2015. január 15. 18:18

A Győrtől Szentendréig terjedő térségből 17 Duna-parti település polgármestere írta alá Visegrádon azt a közös nyilatkozatot, amelyben kérik a kormány döntéshozóit az EuroVelo 6 kerékpárút mielőbbi megépítésére.

A visegrádi TDM-szervezet elnökségi tagjának, Zeller Tibornak a kezdeményezésére, Félegyházi András polgármester meghívására január 14-én tartott polgármesteri találkozón a Duna jobb partján lévő települések közül 17 polgármester képviseltette magát. A tanácskozás kiemelt fontosságú volt abból a szempontból, hogy a települések első emberei közös nyilatkozatban szorgalmazzák az EuroVelo 6 kerékpárút mielőbbi megépítését.

A Duna németországi szakaszán indul az a rendkívül népszerű, természeti és turisztikai látványosságokkal bőségesen rendelkező Duna menti kerékpárút, mely Bécsig, majd onnan az osztrák–magyar határig folyamatosan biztosítja a biztonságos kerékpározás lehetőségét. Az egyre népszerűbb szabadidősport a legújabb osztrák turisztikai statisztikák szerint évente mintegy 400 ezer fős kerékpáros forgalmat regisztrál a Bécset megelőző, illetve az oda beérkező szakaszon. A világ minden tájáról érkező kerékpáros turisták száma viszont a Bécset elhagyó szakaszon már drasztikusan csökken, mindössze ennek tized része, évi mintegy 40 ezer fő. A szakértők szerint egyértelműnek tűnik, hogy ennek oka elsősorban az infrastruktúra, a megfelelő minőségű és folyamatos kerékpárút hiánya.

 

Az út rendkívüli népszerűsége az ausztriai szakasz forgalma alapján bizonyított; az EuroVelo 6 kerékpárút elkészültével az útvonal forgalma várhatóan ugrásszerűen megnő, hiszen a Bécs–Budapest útvonal (különös tekintettel a Szigetközre, a Dunakanyarra), valamint Budapest maga különleges turisztikai vonzerővel rendelkezik. Azokon a településeken, ahol a tervezett kerékpárút áthalad, élénkítheti a turisztikai vállalkozások forgalmát, valamint új kisvállalkozások létrejöttét segítheti elő; e két tényező által jelentős munkahelyteremtő vonzata is van – összegezte a megállapításokat közleményében a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület.

A megbeszélésen jelen volt Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki elmondta, hogy jelenleg nincs e témakörben kormányzati szinten felelős személy. A képviselő javaslatára a Visegrádon megfogalmazott közös nyilatkozatban azt is kérték a megjelent polgármesterek, hogy kerüljön ilyen személy kinevezésre. A dokumentumot aláíró polgármesterek szorgalmazzák, hogy az EuroVelo 6 kiemelt kormányprogramként, Európai Uniós támogatásból a jelenlegi ciklusban elsőként épüljön meg.

Mihálffy Krisztina projektszakértő elmondta, hogy a szükséges hatástanulmányok elkészültek, és a tervezett nyomvonalat is kijelölték már.