Postamúzeum, mint turistalátványosság

Forrás: turizmus.com

 2014. november 09. 13:06

A turizmus felé is szeretnének intenzívebben nyitni a Benczúr utcai Postamúzeum szakemberei, nemrégiben sajtóbejárást tartottak az intézmény bemutatására.

Turisztikai szempontból az Andrássy út forgalmasabb volt, de ennek a helyszínnek, a hosszú évtizedek óta a Magyar Posta tulajdonában álló épületnek is meg vannak a maga előnyei. A termek nem túl tágasak, de a kiállítás rendezői ügyesen kihasználnak minden lehetőséget.

Érdemes a belföldi turizmusba bevonni a létesítményt, hiszen közel van a Hősök teréhez, az állatkerthez, múzeumokhoz és más vonzó célpontokhoz, az anyag pedig gazdag és látványos.

A Postamúzeum meglátogatása jó program rossz időben is a családoknak és diákcsoportoknak. A gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg e patinás intézmény múltjával, a világhírű találmányokkal, megtudhatják, hogy a távközlésben mindig világelsők voltunk. A kisebbek belehallgatnak a mesetelefonba, a nagyobbak pedig mindenáron ki akarják próbálni a villanyautót és elámulnak a háromkerekű tricikliken.

Az önálló Magyar Királyi Posta létrejöttétől kezdve gondoltak arra az akkori szakmai vezetők, hogy megőrizzenek számos régi gépet, tárgyat, dokumentumot. A Postamúzeum alapjait 1890-ben kiadott rendeletével Baross Gábor miniszter rakta le. De csak 1955-ben nyílt meg a Postamúzeum első önálló kiállítása Budapesten. Akkor még a mai Széll Kálmán téri, Tudor stílusú palotában, majd az Andrássy úton, most pedig az elegáns, csendes Benczúr utcában fogadja látogatóit.

Az egyenruháktól a postakocsikig, a pecsétnyomóktól a telefonközpontokig, a postaláda ürítést megkönnyítő táska szabadalmaztatott leírásától a régi telefonokig, kitüntetésektől a  postás kisasszonyok öltözékéig és a 20 évvel ezelőtti, kezdetleges mobiltelefonokig, postai témájú festményekig és az első levelezőlapokig.