Pöttyös Panni és a Balatoni Habos Mogyoró az ország tortái

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 10. 14:49

Augusztus 20-hoz ma már számos hagyományos, az elmúlt években elindult esemény kapcsolódik: az újkori hagyományok között van a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája címek odaítélése is.

Varga Margitnak, a népszerű Zazzi egyik tulajdonosának hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.

Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza és a Pöttyös Panni torta, és Vaslóczki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. cukrásza, a balatoni habos mogyoró, Magyarország tortája alkotója

Fotó: MTI

Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített, akit szintén a legtehetségesebb mai cukrászok között tartanak számon. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg. Mindkét cukrász a szakma megbecsült mestere és újítója.

A budapesti Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni tortája

Fotó: MTI

Idén hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett.

A cukrászok idén is a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A verseny győztese a Pöttyös Panni lett, melyet a budapesti Zazzi Cukrászda alkotott meg. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, annál inkább mákot, málnát és mandulalisztet. Ahogyan a kóstoló során is megtapasztalhattuk, az üde málna hab savanykás ízét jól kiegészíti a szilva réteg édessége. A piskótában a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Könnyedségét, nyári vidámságát, a tetején található pöttyök is hangsúlyozzák.

Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, jelentette be Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének vezetőségi tagja - amelyet Vaslóczki Orsolya készített, ő korábban már a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte.

A tortákat augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja a nagyközönség a Várkert Bazárnál.

Elindult a hobbicukrászok versenye, a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny, melyet a Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány nem szakképzett cukrászok részére rendez minden évben.  A nevezési határidő szeptember 18.

Augusztus 20. az új kenyér ünnepe, még ma is. Ezért immár hetedik éve megrendezik a kenyerek versenyét is. Idén legjobbnak az andornaktályai Kurdi Família Pék Kft. Görböc nevű finom, foszlós fehér kenyere bizonyult, amelyet minden nagyobb szupermarketben megvásárolhatunk majd.

Kapcsolódó cikkek