Pozsony, az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosa

 2014. május 20. 20:35

A szlovák főváros olyan közel van a magyar utazóknak, hogy a legtöbben saját autóval mennek, így alig terem babér az utazásszervezőknek. Mégis, a MUISZ elnöksége, május 20-án szakmai találkozóra utazott Pozsonyba.

A találkozón - amely nem jöhetett volna létre Sonja Jelinkova, budapesti képviseletvezető erőfeszítései nélkül - Molnár Gabriella elnök kifejtette: ha nem is a hagyományos városlátogatások terén, de igenis van esélye az utazási irodáknak. Az utóbbi években, turisztikai kínálatában rengeteget fejlődő szlovák főváros kiváló incentive desztináció lehet magyar nagyvállalatoknak, ezen felül, érdemes Budapestnek és Pozsonynak együttműködni harmadik országbeli piacokon. Végül, de nem utolsó sorban, az egyéni utazókat is érdekelheti, hogy a gazdag kulturális kínálatból csemegézve állítsanak össze nekik csomagokat a magyar irodák.

Egyetértett a felvetéssel Frantisek Stano, a Bratislava Tourist Board elnöke, aki a magyar utazási irodák figyelmébe ajánlotta a www.visitbratislava.eu oldalon részletezett nyári fesztiválok sorát.

A pozsonyi TDM elnökének tájékoztatóját talán a magyar főváros vezetőinek kellett volna leginkább meghallgatni, hogy megtudhassák:

-          a szlovák főváros marketing szervezete évi 1,5 millió euró forrást kap (részben az államtól, részben a várostól, s kis részben a helyi vállalkozóktól) promócióra;

-          komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy hosszabb időre megállítsák Pozsonyban a szállodahajókat;

-          egyáltalán nem bánják, hogy a várost immáron „Partyslavanak” nevezik azok az angol, olasz és német fiatalok, akik felfedezték maguknak a moderált árakat és a hangulatos kocsmákat, meg zenés szórakozóhelyeket;

-          a Tourist Board komolyan gondolja, hogy Pozsonyt, mint az Osztrák-Magyar monarchia egykori fővárosát pozícionálják, s nem kevés pénzt költenek ünnepi események szervezésére, a város történelmi szerepének hangsúlyozására.