Prága, Budapest és Varsó a legvonzóbb a szállodaüzemeltetőknek

Forrás: turizmus.com

 2021. február 23. 17:20

A közép- és délkelet-európai régióban aktív nemzetközi szállodaüzemeltetők legfőképpen Prága, Budapest és Varsó iránt mutatnak érdeklődést, emellett számos kisebb – főleg lengyel – regionális város is felkerült a lista első 30 helyére – írja elemzésében a Cushman & Wakefield.

A nemzetközi ingatlantanácsadó elkészítette a Hospitality Operator Beat 2020 negyedik negyedéves felmérését, amely a közép- és délkelet-európai régióban aktív, nagy nemzetközi szállodaüzemeltetők véleményét összegzi.

A felmérés a szállodaüzemeltetők legfrissebb preferenciáit, terveit és fejlesztéseit, valamint a Covid-19 járvány hatásaival és a piac helyreállásával kapcsolatos nézeteit foglalja össze. A felmérés elsődleges célja, hogy alapos betekintést nyújtson a közép- és délkelet-európai régió szállodapiacaiba, ezek várható fejlődésébe, továbbá, hogy ezzel regionálisan támogassa a piaci szereplőket és az iparágban érdekelteket.

Az üzemeltetők bíznak a piac mihamarabbi helyreállásában, és azt jósolják, hogy a kisebb városok már 2022-re, míg a nagyobb városok 2024-re érik el a 2019-es szintet.

A budapesti szállodapiac legjelentősebb tranzakciói 2015–2020 között

Fotó: Cushman & Wakefield

 

A fővárosok kulcsfontosságú célpontok

„Prága már régóta az összes szállodapiaci szereplő figyelmének a középpontjában áll, és úgy tűnik a Covid-19 válság sem változtat ezen. A cseh főváros egyedülálló turisztikai termékeket és élményeket kínál, melyek töretlenül, magas számban vonzzák a látogatókat, így korlátozások feloldása után sincs okunk kételkedni a válság előtti szint visszatérésében. Az utazási étvágy nem csökkent, Prága továbbra is a régió egyik legkedveltebb úti célja, ahol a kereslet egyértelműen meghaladja a kínálatot” – írják az elemzésben.

Lengyelország lett a régió legvonzóbb országa miután négy választott városával – Varsóval, Krakkóval, Gdansk Hármas-városával és Boroszlóval – a lista 30 célpontja közül az első 10-ben szerepel. A nemzetközi szállodaüzemeltetők továbbá Poznant, Lubint és Lództ emelték ki célpiacukként.

A fővárosok kulcsfontosságú célpontok, de néhány regionális város is felfelé ívelő tendenciát mutat.

A felmérés szerint, az üzemeltetők preferenciái méretüktől és regionális lefedettségüktől függően változhatnak. Míg a kisebb szereplők elsősorban a főbb országok fővárosaira koncentrálnak, a nagyobb szolgáltatók tovább növelték hálójukat, és érdeklődést mutattak a közép-kelet- és délkelet-európai régió második és harmadik szintű városai, valamint az üdülőhelyek iránt is.

A szállodaüzemeltetői érdeklődés rangsora a közép-kelet- és délkelet-európai régió főbb szállodapiacai iránt

Fotó: Cushman & Wakefield

Két regionális város került a top 10-es listára: Krakkó, és szorosan utána Dubrovnik, melyek olyan fővárosokat köröztek le, mint Szófia, Zágráb, Kijev, Tallinn vagy Belgrád. Az, hogy egy viszonylag kis méretű mediterrán város, Dubrovnik a hatodik helyen áll, azt jelzi, hogy a tengerparti desztinációk egyre népszerűbbek az üzemeltetők körében.

2022 és 2024 között áll helyre a piac

A Cushman & Wakefield a felmérésben feltárta a piaci szereplők várakozásait és nézeteit a Covid-19-es válságból való kilábalással kapcsolatban. A legtöbben arra számítanak, hogy a piac 2022 és 2024 között tér vissza a 2019-hez hasonló szintre, függően a desztinációk méretétől és fontosságágától.

Az előrejelzések szerint a fővárosok kilábalása tart majd a leghosszabb ideig: a válaszadók majdnem fele úgy gondolja, hogy ezen úti célok csak 2024-ben fognak visszatérni a válság előtti szintre.

Ezek az elvárások összhangban állnak az Oxford Economics turisztikai keresletre vonatkozó előrejelzéseivel, amelyek szerint például Prága piaca 2024-re állna helyre.

A nagyobb és fontosabb regionális városok ellenben jobban járhatnak, mint a fővárosok, a válaszadók több mint fele, már 2023-ra várja ezek helyreállását. Ám a legkedvezőbb kilátásai a kisebb regionális, belföldi kereslettől függő városoknak van: a válaszadók többsége úgy gondolja, ezek akár már 2022-re is elérhetik a válság előtti szintet.

 

Előnyben részesített szerződéstípusok és változások

A Covid-19 válság a megállapodások kereskedelmi feltételeinek módosítását is ösztönzi: a válaszadók 75%-a jelzett bizonyos változásokat, 31% pedig azt állította, hogy jelentős módosításokat alkalmaznak, melyek a pandémiához köthetők.

Ennek ellenére a szállodaüzemeltetők továbbra is keresik a terjeszkedési lehetőségeket a régióban, a válaszadók mintegy 47%-a továbbra is kínál bérleti szerződést, bár egyesek ezt kiválasztott piacokra és fontosabb helyekre szűkítették. Ezen felül az üzemeltetők közel 35%-a hajlandó megfontolni a tőkebefektetést (tulajdonosi/joint venture alapon), bár kétharmaduk jelzi, hogy ezt csak bizonyos piacokon és helyeken tenné.

(Nyitókép: Danubius Hotel Gellért / 123rf.com)