Prágában bemutatták a Magyar emlékek Csehországban című útikönyvet

Forrás: MTI

 2015. november 26. 15:11

Csehország magyar vonatkozású történelmi, kulturális, építészeti és egyházi emlékeit, illetve nevezetességeit gyűjtötte össze a Magyar emlékek Csehországban című útikönyv, amelyet szerda este mutattak be Prágában.

A prágai Magyar Intézetben megtartott könyvbemutatón, valamint a kiadvány legérdekesebb színes illusztrációit felvonultató fotókiállítás megnyitóján Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Pető Tibor, Magyarország prágai nagykövete mondott beszédet.

A mintegy 200 oldalas gazdagon illusztrált könyv anyagát szerzője, Kokes János, az MTI prágai tudósítója, az évek során nagyrészt újságírói munkája közben gyűjtötte össze, majd az Antall József Tudásközpont felkérésére egy útikalauz követelményei szerint feldolgozta és kiegészítette.

A Magyar emlékek Csehországban című kiadvány eredeti színes képeit Gedai Csaba fotóművész készítette.
Ez az első olyan munka, amely teljes egészében feltérképezi és rendszerezi a mai Cseh Köztársaságban található magyar vonatkozású emlékeket a nagyjából egy időben történt magyar és a cseh államalapítástól napjainkig, és mindezt eredeti fotókkal illusztrálja. A kötet útikönyvként vagy egyfajta csehországi magyar lexikonként egyaránt használható.

Az olvasók és az utazók a magyar emlékekkel hét földrajzi fejezetben - Prága, Dél-, Nyugat-, Észak-, Kelet-Csehország, Észak- és Dél-Morvaország - ismerkedhetnek meg. Minden fejezetben ajánlatok olvashatók a régió legfontosabb, más jellegű látnivalóiról is.
A kötet szerves részét képezi a cseh történelmi kronológia, valamint a magyar-cseh történelmi kapcsolatok legfontosabb szakaszaikról írt ismertetések és a turisták számára hasznos gyakorlati tudnivalók gyűjteménye is.

A könyvhöz Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója, Pető Tibor prágai magyar nagykövet és Kiss Szemán Róbert, a prágai Magyar Intézet igazgatója írt ajánlást, illetve előszót.

A Magyar emlékek Csehországban című kiadvány egy nagyobb szabású projekt első darabja, melynek keretében az Antall József Tudásközpont a jövőben fel kívánja térképezni a Magyarországhoz közeli országokban található magyar vonatkozású emlékeket.