Praktikus témák, élénk tapasztalatcsere az MSZÉSZ balatoni régióülésén

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. április 28. 17:51

16 szálloda és közel 60 társult tag képviselői vettek részt a MSZÉSZ balatoni régiójának ülésén április 27-én. A siófoki eseményt közvetlen hangulat, informatív szakmai tartalom és élénk tapasztalatcsere jellemezte.

Az oldott hangulatban zajló program Forsthoffer Ágnes régióvezető köszöntője után a hagyományoknak megfelelően a szállodák bemutatkozásával kezdődött. A beszámolók szerint az év első három hónapjának optimizmusra okot adó eredménye után a foglalások üteme áprilistól belassult, a régióülésen megjelent szolgáltatók májustól markáns forgalomcsökkenésről számoltak be, amely elsősorban a belföldi keresletben érzékelhető. A nyarat illetően különbözőek a várakozások. A belföldi kereslet csökkenése miatt több szálláshely az áremelések visszafogására kényszerült, a kieső keresletet egyes szállodák cseh vendégekkel, mások a hivatásturisztikai szegmensből pótolják.

Számos szállodában zajlottak kisebb-nagyobb fejlesztések, többen számoltak be energetikai beruházásról, jellemzően napelempark telepítéséről. A munkaerőpiaci helyzet bizonyos területeken talán javult, de egyes – főként a szakképesítést nem igénylő – pozíciókra még mindig lehetetlen munkaerőt találni. A munkaerőproblémát az induló balatoni és osztrák szezon, valamint az újonnan nyíló szállodák is fokozzák.

Provokatív címet (Van jövőnk vagy pánikoljunk?) választott a pályakezdők munkaerőpiaci helyzetével, elvárásaival kapcsolatos előadásának Gyurácz-Németh Petra, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének egyetemi docense. A kutatási, statisztikai eredmények alapján a szakember elmondta: míg a gazdasági vonalon 2019 óta stagnálás figyelhető meg, a turizmus alapképzésben az elmúlt években a jelentkezők és a felvettek száma is jelentősen csökkent. Jó hír, hogy 2023-ban a jelentkezők száma az előző évhez képest másfélszeresére nőtt, a növekedésben azonban a bemeneti követelmények eltörlésének is nagy szerepe lehet.

Gyurácz-Németh Petra, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének egyetemi docense a pályakezdők munkaerőpiaci helyzetéről tartott előadást

Fotó: turizmus.com/Pintér Tünde

A pályaelhagyást a Covid árnyékában vizsgáló kutatásaik szerint a pandémia egyes aspektusai különösképpen nem érdekelték a fiatal generációt, a turisztikai munkához való hozzáállásuk, munkaorientációjuk pozitív. A hallgatók motivációi között a fizetés ugyan előkelő helyen szerepel, de a munka és a magánélet egyensúlya, a rugalmasság, a munkakörülmények az előzőnél nagyobb szerepet kapnak döntéseikben. Az egyetem a lemorzsolódást is több aspektusból vizsgálja, mentorprogramot működtet, és nagy hangsúlyt fordít a nemzetközi hallgatók beiskolázására.

Soproniné Fórián Ágnes, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshely- és vendéglátás programigazgatója a 2022-es év országos eredményeinek bemutatásával kezdte előadását. A szakember ezt követően a balatoni régióra vonatkozó adatokról beszélt, felsorolta a régió legfontosabb küldőpiacait, bemutatta a májusra vonatkozó régiós előfoglalási adatokat. Az NTAK bővítése kapcsán tájékoztatott arról, hogyan és milyen adatokat kell beküldeni a rendszerbe, részletesen beszámolt az NTAK fő- és alkategóriáiról. A résztvevők végezetül az MTÜ belföldi, többek között a nyárra vonatkozó marketingkampányairól, a balatoni régiót illető külpiaci tevékenységről és a Balaton nemzetközi PR-kommunikációjáról értesülhettek.

A régióülésen 16 szálloda és közel 60 társult tag képviselői vettek részt

Fotó: turizmus.com/Pintér Tünde

Mit várhatnak a BalatonBike365 projekttől és hogyan kapcsolódhatnak hozzá a szolgáltatók? Erről tartott prezentációt Mihály Mariann, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány turisztikai szakértője. Közismert, hogy a projekt keretében 1000 kilométernyi kerékpárút újult meg, 70 tematikus útvonal vált elérhetővé, profi applikáció készült, május 11-én, Kapolcson pedig már a negyedik kerékpáros központot adják át.

Legyél te is POI! – hangsúlyozta a szakember, hiszen várnak minden szolgáltatót, aki fantáziát lát és bevételnövekedést remél a kerékpáros turistáktól, a rendszerben regisztrált POI-k számát a jelenlegi négyezerről hatezerre szeretnék bővíteni. A csatlakozók számára előnyt jelent a regisztráció ingyenessége, az önállóan aktualizálható admin felület, az új és visszatérő vendégkör, a szezonhosszabbítás, a közös marketing. A Balaton Bike Tour (BBT) partnerhálózatához való kapcsolódásban szintén számtalan előny rejlik. Elhangzott: a kerékpáros turizmus volumene lendületesen bővül, a kerékpáros turisták száma megháromszorozódott, a külföldi (német, osztrák, lengyel) kerékpárosok száma is nő.

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke a szövetség terveit ismertette

Fotó: turizmus.com/Pintér Tünde

A 2023 márciusában hazánkban működő 848 szállodából 469 az MSZÉSZ tagja, a tagszállodák és a társult tagok száma folyamatosan nő – emelte ki Baldauf Csaba, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke előadásában. A balatoni régió a minősített szállodák arányában (87%) nagyon jól áll, 85 tagszállodából 74 rendelkezik minősítéssel. Az érdekszövetség munkatervét ismertetve a győri régióüléshez hasonlóan a szakember kiemelte azokat a főbb pontokat, amelyekben igyekeznek a szegmens érdekeit képviselni. Mint mondta, az infláció miatt fontos lenne a SZÉP-kártya keretének bővítése, mint ahogy üdvözítő lenne a régiós kedvezménykártyák kidolgozása is, ezek épp a balatoni régió javaslatára került be a tervezetbe.

A tartalmas pályázatokat hozó Év Szállodása versenyről való megemlékezés után a szakember felhívta a figyelmet az MSZÉSZ tavaszi közgyűlésére, amelyet május 18-án tartanak meg az Aquaworld Resort Budapestben.

Az ülésen, mint az már megszokott, a társult tagok bemutatkozására is sor került.

Az eseménynek otthont adó – korábban Hotel Vértes néven üzemelő – Sungarden Wellness & Family Hotel 2020-ban, a Kisfaludy Program keretében szinte teljes felújításon esett át, amely a szobákat, a wellnessrészleget, a konferenciatermeket és a gépészetet is érintette. A közelmúltban ugyancsak jelentős energetikai felújításokra és korszerűsítésekre került sor a szállodában.