Ők kapták idén a Pro Gastronomia díjakat

Forrás: turizmus.com

 2023. november 21. 09:45

A Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.

Az idei díjazottak:

  • Kalla Kálmán, a Gundel étterem legendás séfje
  • Kiss János, aki a Hyatt Hotels alelnöke és corporate executive séfje volt egyedüli magyarként,
  • Thomas Keller, az első és egyetlen amerikai születésű séf, akinek két étterme is három Michelin-csillagot kapott.

 

Az ifjúsági díjat Czompa Fanny, a BGE KVIK korábbi hallgatója érdemelte ki, aki a 2016-os Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen az ifjúsági kategóriában bronzérmet szerzett. Jelenleg főcukrász a Rutin Budaörs-Mimi's cukrászdában.

A Pro Gastronomia díjat Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense a magyar gasztronómia népszerűsítésére, illetve a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségeinek és ígéretes fiatal képviselőinek szakmai tevékenységének elismerésére alapította 2018-ban.

progastronomia_bge

A képen balról jobbra: Kalla Kálmán, Lugasi Andrea (dékán, BGE KVIK), Kiss János, Czompa Fanny és Sándor Dénes. Thomas Keller később veszi majd át a díjat

Fotó: BGE

A szakmai díjat évente maximum négy főnek ítélhetik oda. A díjjal párhuzamosan – ifjúsági díjként – átadnak egy Sándor Dénes által viselt séfkabátot is a gasztronómia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, a BGE KVIK-en, illetve jogelőd intézményeiben korábban diplomát szerzett hallgató részére.

A díjazottak személyét idén az ötletgazda mellett Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja, Gundel János professzor emeritus, Kőrössy Zoltán, az Eventrend társtulajdonosa és Segal Viktor, chef és gasztronómiai tanácsadó választotta ki.