Jelentős térségi fejlesztések a Duna-Gerecse TDM-nél

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 06. 16:54

101,29 millió forintos támogatással komplex fejlesztési program valósult meg Tata és Komárom térségében, a június 30-án lezárt pályázat legfontosabb célja a térségi TDM-szervezet szakmai tevékenységének elindítása, és a későbbi működés alapját jelentő szolgáltatás-fejlesztés megvalósítása volt.

A Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft. elsődleges feladata a térségi szintű termékfejlesztés és a Duna-Gerecse térség – elsősorban belföldre irányuló – marketingkommunikációjának ellátása. Ezek nem véletlenül jelennek meg hangsúlyosan a cég működésében, hiszen a térség önálló turisztikai célterületként történő népszerűsítése a turizmus piacán a szervezet megalapítását követően indult el.

 

A tudatos termékfejlesztés megalapozásaként elkészült az úgynevezett desztinációfejlesztési stratégia, a falusi és a kreatív turizmus fejlesztésének koncepciója, valamint egy – a jelenlegi helyzetet átfogóan feltáró – vendégelégedettségi kutatás.

A pályázat költségvetésében a marketingre fordítható források voltak a meghatározók. Ezen belül első lépésként elkészült a térség önálló arculata és imázsfilmje. Az egyik legfontosabb projektelem ugyanakkor a Duna-Gerecse turisztikai kedvezménykártya bevezetése volt 2014. június 1-vel. A kártyához a térség 20 szálláshelyén juthatnak hozzá a turisták, az elfogadóhelyek száma pedig mára már meghaladta a 60-at. 2014-ben intenzív online és web 2.0 kampányt valósítottak meg négy ütemre bontva, így évszakonként más-más kínálati elemeket (pl. aktív, öko, kulturális, gasztro stb.) tudta a kommunikáció középpontjába állítani.

 

A desztinációs eseménynaptár és a célcsoport-orientált ajánlatokat tartalmazó kiadványok megjelentetésével a térségről elérhető nyomtatott tájékoztató anyagok számát bővítették. A projekt keretében elért eredményekről, az újdonságokról rendszeresen közöltenk PR cikkeket a meghatározó turisztikai magazinokban. A sajtó és a beutaztató utazási irodák képviselői számára egy-egy többnapos tanulmányutat szerveztek a régióba. A Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködve két hazai (Utazás Kiállítás Budapest, Főszezon Kiállítás Budapest) és négy külföldi vásáron (Bécs, Pozsony, Linz, Graz) jelente meg és népszerűsítették a turisztikai szolgáltatók kínálatát.

A fejlesztések másik nagy csoportját a turisták tájékoztatását szolgáló térségi információs rendszer új elemeinek létrehozása, valamint a meglévők színvonalának emelése alkották. Ezen belül megújultak a turistautak a Gerecse hegység teljes területén (jelzésfestés, útirányjelző-táblák kihelyezése), újdonságként pedig különböző hosszúságú nordic walking útvonalakat jelöltek ki. Öt helyszínen természetismereti és kultúrtörténeti témákat feldolgozó tanösvényt létesítettek (Kocs, Tardos, Bajót-Péliföldszentkereszt, Komárom, Által-ér völgye Tata, Vértesszőlős és Tatabánya térségében), és ezeket interaktív információs táblákkal is felszerelték. A vakok és gyengénlátók részére kialakítottak egy akadálymentesített sétautat a tardosi Malom-völgyben. Összeállították a térség attrakcióinak és szolgáltatóinak legfontosabb adatait tartalmazó RichPOI adatbázist, melyet elhelyeztek a legfontosabb térképes adatbázisokban. Mobil eszközökön futó hangos idegenvezető alkalmazással virtuálisan feldolgozták 14 olyan sétaútvonalat is a térségben, melyeket szívesen ajánlanak bejárásra a vendége számára. Képújság-alapú információs pontok hálózatát építették ki húsz, a turisták által leglátogatottabb helyszínen.

A Duna-Gerecse térségben kisebb-nagyobb rendezvényeket szervezők számára komplex színpad-, hang- és fénytechnikai eszközöket, valamint kiegészítő eszközöket (kordonok, rádiókészülékek) szereztek be annak érdekében, hogy párhuzamosan akár több helyszín igényeit is ki lehessen elégíteni.

A pályázat lehetőséget teremtett továbbá a TDM szervezet munkáját segítő irodai eszközpark beszerzésére, a munkatársak szakmai képzésére (TDM szakirányú), a térség turizmusában közvetlenül vagy közvetetten érintett szolgáltatók továbbképzésére (jó gyakorlatok bemutatása, TDM tematikájú előadások), a TDM Szövetség tagsági díjának befizetésére, a projektmenedzsment tevékenység ellátására (projektmenedzser, projektasszisztens, könyvelés, könyvvizsgálat, közbeszerzési szakértő), továbbá a járulékos költségek (telefon-, bankköltség, irodai költségek) elszámolására.