Pulyka és gesztenye a hagyományőrző gasztronómiai versenyen

Forrás: turizmus.com

 2018. december 07. 11:52

Lezajlott a XVII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny, ahol idén a pulykából készült ételeké és a gesztenye felhasználásával készült desszerteké volt a főszerep.

Az előírt határidőre „hagyományőrzők” kategóriában két csapat, az „egyetemi hallgatók és középiskolai tanulók” kategóriában nyolc csapat nevezett be a versenybe. A zsűri a versenyre történt nevezés sorrendjében kezdte meg az ételsorok minősítését, majd az általa felállított rangsornak megfelelően ítélte oda az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját, illetve a verseny támogatói által felajánlott díjakat. A rendezvény résztvevői a kóstolással egyidejűleg szavazhattak a közönségdíjra.

A Benke László olimpiai bajnok mesterszakács által vezetett szakmai zsűri a Váci Szakképzési Centrum Szentendrén működő Petzelt József Szakközépiskolájának ítélte oda a verseny fődíját, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándorserlegét, a szarvasi Gallicoop Zrt. 100.000 forint értékű utalványát, valamint a csömöri Zöldfa vendéglő vasárnapi, svédasztalos ebéd felajánlását.

A közönségdíjas Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesülete csapata

Fotó: turizmus.com

A verseny fődíját elnyert csapat által a szakmai zsűrinek bemutatott ételsor a következő volt:

  • Pulykacomb mousse vörösboros körte körettel és dísztésztával, gránátalma mártással
  • Saját májával és házi lecsóval töltött, meleg füstön sütött pulykarolád, kapros-juhtúrós szalvétakenyérrel, sonkás polentával és paprikás mártással
  • Gemma Maroni (Gesztenyés ékkő)

A közönségdíjat, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándorserlegét, a mogyoródi Csíkvölgyi Pipa Csárda és a Domonyvölgyi Malackert Vendéglő étkezési utalványát a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesülete az alábbi menüsorral nyerte el:

  • Pulyka falatkák
  • Édes-savanyú tekercsek
  • Gesztenye parfé, gesztenyés kifli

    A versennyel egyidőben rendezték meg a Gödöllő Környéki Regionális
    Turisztikai Egyesület közgyűlését és szakmai konferenciát is tartottak.

A közgyűlésen beszámoló hangzott el a GKRTE 2018. I.-III. negyedévi bevételi és kiadási költségvetési tervének teljesítéséről. A közgyűlés jóváhagyta a GKRTE tagjai 2019. évi tagdíjára vonatkozó előterjesztést.

A szakmai konferencián Gundel János professzor, a BGE volt tanszékvezetője, Rendek Lászlóné Olga, a Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület elnöke, Mák Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának témavezetője, Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK Vendéglátás Tanszék vezetője, valamint Sütő Zoltán professzor, a Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar egyetemi tanára tartott előadást.

A szakmai konferencia témakörei a következők voltak: „A pulyka régen és ma a gasztronómiában”, „A magyar pusztától az olasz gasztronómiai egyetemig”, „A pulykahúsból készült ételek alkalmazhatósága egyes diétákban”, „Hagyományos és nagyüzemi pulykafajták húsának táplálkozási értékei” valamint „A pulyka bizonyára egyike az Újvilág legszebb ajándékainak – azaz mitől különleges baromfi a pulyka?”