Pünkösdi portanyitogatóval indul a nyár a Zala völgyében

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 29. 10:20

Húsz zalai porta várja június 3-tól négy napon át a pünkösdölőket boros, gasztrós, kreatív programokra, közös főzésre, borozgatásra, baráti beszélgetésre – az aktív falusi turizmus híveit akár kertészkedésre is.

Kinyitják kapujukat a pünkösdi ünnepnapokra a Hévíz közeli Zalacsány és Kisgörbő közötti települések, és mint közös közleményükben üzenik: várják a „gasztrokalandorokat”, a családokat, baráti társaságokat közös udvari főzésre, finom borok kóstolgatására.

A bortúrázókat hívják többek közt az aranyodi, csáfordói, huszonyai, pakodi szőlőspincékbe, ahol az iszogatás közben a vendéglátó gazdák azt is elárulják, miként készül a jó zalai bor.

Akik nem a pincetúrát választják, azok a helyi ízek kóstolójára invitálják. Sok más mellett a mangalicából készült füstölt készítmények és a kecskesajt „zsűrizésére”. A háziasszonyok megismertetik a „városiakat” a zalai cukorperec készítés fortélyaival, beavatják vendégeiket a gyógynövények felhasználásának titkaiba, az illóolajlepárlásba technológiájába, és aki még ennél is többet szeretne megismerni a falusi élet mindennapi szépségéből, az kertészkedésből is leckét kap vagy bekapcsolódik a kézművességbe. A bátor gyerekek pónilóra pattanhatnak, és a harciasabbja  számára nem marad el az íjászat sem.

Kecsketejből készült termékek kóstolása a Nubia Sajtházban

Fotó: nyitottportak.hu

„A Pünkösdi Portanyitogató csak a kezdet, a programok egész nyáron folytatódnak” – tudjuk meg a szervezők közös közleményéből. A Nyitott Porta Hálózat 28 tagjánál egész nyáron, heti rendszerességgel szerveznek nyitott napokat.

Ezek nem tömegrendezvények, nem fesztiválok, itt a vendégek maguk is aktívan bekapcsolódhatnak az eseményekbe, közös főzésbe, kertészkedésbe, barkácsolásba – nyomatékosítják rendezvényük lényegét a szervezők.

A Nyitott Porta Zala Völgye részletes pünkösdi és nyári programkínálatáról a nyitottportak.hu weboldalon, és a Facebook-oldalukon tájékozódhatunk.