Pünkösdig minden hazai fürdő megnyithat

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. április 28. 18:45

A Magyar Fürdőszövetség elnöke szakmailag biztonságosnak tartja a fürdőlátogatást a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek a novemberben érvényes kondíciókkal. A működés tényleges feltételeinek megismeréséhez nagyon várják a Nemzeti Népegészségügyi Központrészletes útmutatóját.

A nyitás lehetősége az utolsó pillanatban jött, a legtöbb fürdő nem tudott volna túlélni még egy üzemszüneti hónapot – válaszolta a Turizmus.com kérdésére Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A négymillió beoltotthoz kötött – várhatóan a hétvégére esedékes – újraindulás ütemezéséről elmondta:

„Egy fürdő technikai felkészítése többhetes, sok millió forintot igénylő folyamat, amit ebben a bizonytalan helyzetben nyilván nem előlegeztek meg vakon a fürdők. Amikor a miniszterelnök bejelentette a szolgáltatások feltételes újraindítását, akkor sokan felgyorsították az egyébként óvatos tavaszi felkészítést.”

Az egyes fürdők várhatóan különböző időpontokban fognak újraindulni, attól függően, hogy műszaki és munkavállalói szempontból mikor lesznek készen a nyitásra, illetve mikor kapják meg a szükséges hatósági engedélyeket.

Boros László Attila szerint az egyes fürdők adottságaitól függően néhány naptól két-három hétig is terjedhet az említett felkészülési idő. „A fürdővezetőkkel beszélgetve azt látom, hogy ha a négymillió beoltott meglesz addig, akkor a hétvégén megkezdődhetnek a nyitások. Ettől számítva pünkösdig bezárólag valószínűleg valamennyi fürdő újraindulhat."

 

Minden adott a biztonságos működéshez

A fürdők „koronavírusos üzemmódban”, emelt biztonsági fokozatban álltak le novemberben. „A Nemzeti Népegészségügyi Központ részletszabályozását még nem ismerjük, ezért nem tudjuk megmondani, hogy a novemberi záráshoz képest milyen rendelkezések mentén nyithatunk újra a koronavírus-járvány miatti speciális eljárásrendekben. Én szakmailag biztonságosnak tartom a fürdőlátogatást a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek a novemberben érvényes feltételekkel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vízkezelő szereket magasabb adagolási tartományban használjuk, illetve azokat a felületeket, amelyeket a vendégek gyakran megérintenek – kilincsek, medencekorlátok, szaniterek – rendszeresen, naponta többször fertőtlenítjük."

Boros László: Szakmailag biztonságosnak tartom a fürdőlátogatást a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek a novemberben érvényes feltételekkel

Fotó: turizmsu.com

"Nem látok olyan szolgáltatásfajtát, amely a biztonsági előírások betartása mellett ne üzemelhetne biztonságosan, de hogy ténylegesen milyen szolgáltatási palettával indulhatunk, az az országos tisztifőorvos asszony döntésén múlik. Szerintem a védettségi igazolványok ellenőrzésének felelősségével is mindenki tisztában van. Még ha ez plusz feladatokat, esetleg plusz létszámot igényel, akkor is minden fürdő határozottan meg fogja követelni. Ebben kérjük is a vendégek megértését és közreműködését."

 

A likviditási gondok jelentik az első számú kihívást

A legnagyobb nehézség most az újranyitás egyszeri, magas költségének előteremtése, hiszen minden fürdő a likvid pénzeszközeinek végére ért – emelte ki a fürdőszövetség elnöke.

Hozzátette: a turizmus más területeihez hasonlóan a fürdők esetében is indokolt és szükséges lenne az áremelés. Azonban a vendéglátó- és szálláshelyekkel szemben a fürdők jellemzően önkormányzati tulajdonban vannak, az önkormányzati tulajdonú cégekre pedig még mindig érvényes az a rendelkezés, hogy 2021-ben nem emelhetik a szolgáltatásaik díját.

Ez nagyon sok fürdőnek gondot okoz, hiszen a magasabb munkabérek, a várható energia áremelések, illetve az emelt üzembiztonság (több vegyszer, több fertőtlenítés, szigorúbb beléptetés stb.) eredményezte pluszköltségeket az árakban tudnák érvényesíteni.

 

Hiányzik a szezonális munkaerő

A turizmus más területeihez képest a fürdők még viszonylag jól állnak munkaerővel, de messze nem rózsás a helyzet. Boros szerint nagyon sokat áldoztak azért, hogy a lehető legtöbb munkavállalót megtartsák, amiben fontos eszköz volt a bértámogatás és a járulékmentesség.

Azonban tudnak olyan fürdőkről is, ahol nagyon sok kollégát kénytelenek voltak elküldeni, ezeken a helyeken a sikeres munkaerő-felvétel a nyitás fontos feltétele lesz.

„Azt se felejtsük el, hogy június közepétől nyári főszezoni üzemmódra készülünk, ami a normál dolgozói állományhoz képest magasabb létszámot jelent. Mivel sok volt a pályaelhagyó, egyelőre megszenvedünk a munkavállalók szezonális toborzásával.”

Mivel sok volt a pályaelhagyó, a fürdők megszenvednek a munkavállalók szezonális toborzásával

Fotó: Magyar Fürdőszövetség / Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Nagy kérdés a várható forgalom

A fürdők egyik fontos célcsoportja, az idősebb korosztályba tartozó hazai vendégek, akik jellemzően gyógyfürdőzési céllal látogatják a fürdőket, az elsők között lettek beoltva, és rendelkeznek oltási igazolvánnyal.

A szövetség elnöke szerint azonban egyelőre kérdés, hogy a védettséget élvezők elindulnak-e a fürdőkbe az elkövetkező hetekben. „Várakozásaink vannak, az érdeklődés élénk, de erről majd a tények alapján tudunk érdemben beszélni. Most minden fürdőüzemeltetőnek és vendégnek nagyon bölcsen kell eljárnia ahhoz, hogy ne legyen következő járványhullám, és ne kelljen újra bezárni. De azt gondolom, az ország példás átoltottsága ehhez kellő támaszt nyújt.”

 

Hosszú lesz a helyreállás

Boros László Attila szerint a vendégforgalom beindulásával együtt is még évekre lesz szükség a fürdők helyzetének stabilizálásához. „A helyreállás első lépése, hogy járványügyi szempontból biztonságos és fenntartható legyen a működés. Ha ez megvan, akkor lehet gondolkodni arról, hogy a fürdők minél több és komplexebb szolgáltatást minél magasabb kosárértéken kínáljanak; az értékesítés támogatásában pedig jó eszköz lehet a SZÉP-kártya. A talpra álláshoz a szolgáltatási palettát is érdemes újragondolni. Egy-egy fürdőben nemcsak fürdőszolgáltatást lehet nyújtani.Rengeteg olyan szolgáltatástípus van, amiből jelenleg más gazdasági szereplők profitálnak, pedig ugyanaz a pénz a fürdő üzemeltetőjének zsebébe is kerülhetne” – teszi hozzá a szövetség elnöke.