QR-kódok a vácrátóti botanikus kertben

 2014. május 20. 13:56

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe érkezők az ismeretszerzés lehetőségének újfajta technikai megoldásával találkozhatnak: a növényekhez kihelyezett hagyományos tájékoztató táblák mellett immár QR-kódok is segítik a botanikai ismeretterjesztést.

Az MTA Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó kert rendszertani gyűjteményében már több mint 35 növényfajnál, és egyre több botanikus kerti fa jelölőtábláján is találkozhatunk QR-kódokkal, melyek segítségével - egy okostelefon birtokában - az adott fajt leíró Wikipédia oldalra kapcsolódhatnak fel a látogatók. Graz botanikus kertjében, valamint a baltimore-i Exeter Gardens-ben már működik ez a fajta ismeretterjesztés. Vácrátóton a Wikimédia Magyarország Egyesülettel együttműködve az idei tavasztól folyamatosan valósul meg a QR-kódok növényekhez történő kihelyezése. A hazai botanikus kertek vonatkozásában ez az együttműködés egyedülálló.

 

Május 25-én a botanikus kertbe látogatók a Biológiai Sokféleség Világnapja és a gyermeknap alkalmából szervezett Tavaszi növénykiállítás és -vásár egyik kiegészítő programjaként a QR-kódokhoz kapcsolódóan játékos feladatokat oldhatnak meg.