Quaestor-ügy: a moszkvai vízumközpontnak nem szóltak a szerződésbontásról

Forrás: MTI/turizmus.com

 2015. március 10. 22:36

A moszkvai magyar vízumközpont a szokásos ügymenetben működik, a Quaestornak nincs befolyása a központot működtető cégre – mondta az orosz Vizovoj Centr OOO vezérigazgatója, aki az MTI-től értesült arról, hogy a magyar külügyminisztérium felbontja a központ üzemeltetésére vonatkozó szerződést.

Tatyjana Osztapenko hangsúlyozta, hogy cégük önálló jogi személy és teljes mértékben az orosz törvényeknek megfelelően működik. Ők állnak szerződésben a moszkvai magyar konzulátussal. A Quaestor nem alapítója a cégnek, nincs része benne, mint ezt az alapító okirat is tanúsítja. „A magyar céggel történtek semmiképpen nem érintenek bennünket" – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Ez egy teljesen orosz cég, amely a Magyarországra csoportosan utazó turisták és egyéni utazók vízumának a beszerzésében közreműködik. A szolgáltatás csupán a vízumkérelmek átvételében, a dokumentumok ellenőrzésében, a kérőlapok feldolgozásában és a kész vízumok továbbításában áll. A beutazási engedélyekről való döntés, annak megadása, vagy elutasítása teljes mértékben a magyar konzulátus hatásköre – szögezte le Tatyjana Osztapenko.

A vezérigazgató közölte, az MTI-től értesült a Külgazdasági és Külügyminisztérium keddi bejelentéséről, amely szerint a minisztérium azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel. A konzulátus ezzel kapcsolatban semmiről nem értesítette a moszkvai céget – tette hozzá.

Tatyjana Osztapenko tapasztalatai szerint túl vannak az emberek a rubel dollárhoz és az euróhoz viszonyított árfolyamának a zuhanása, valamint az infláció okozta sokkon. Naponta 300-400 ember kérelmét veszik át a vízumközpontban. Szerinte nagyon sok gondot okozna, ha a moszkvai magyar konzulátus felbontaná velük a szerződést, vagy ha bezárnák a vízumközpontot. Egy ilyen döntés ártana az orosz állampolgárokban kialakult bizalomnak és érdeklődésnek Magyarország iránt, valamint a turistaforgalomnak is, amely most éledt fel a tavaly év vége, és az idei év eleji orosz gazdasági problémák miatti visszafogottság után – vélekedett.

A moszkvai vízumközpontot a VisaWorld-Center Szolgáltató Kft. és orosz partnere, Jelena Cvetkova által létrehozott Vízumközpont Kft. működteti. A központ tavaly szeptemberben kezdte meg tevékenységét, de hivatalosan novemberben, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter oroszországi látogatása idején adták át.

A 444.hu cikke szerint a VisaWorld-Center Kft. alapítói között szerepel Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatója. A hírportál kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben közölte: a moszkvai vízumközpont üzemeltetéséhez a Quaestor egy forint közpénzt sem kapott, a vízumközpont a saját vállalkozása volt.