Ragyogóak a régiós szállodapiac kilátásai

Forrás: turizmus.com

 2018. január 29. 18:48

Hétfőn Budapesten a Kempinski Hotel Corvinusban megkezdődött a második kelet- és közép-európai valamint kaukázusi szállodai befektetésekkel foglalkozó HOTCO konferencia.

A kétnapos rendezvényre, amelyet a Horwath HTL szállodaipari tanácsadócég szervezett, közel 300 szakember érkezett számos országból.

Amint azt a főszervező, Gomola Marius elmondta bevezetőjében, a témákat úgy állították össze, hogy a valós piaci helyzettel foglalkozzanak. A konferencia résztvevőit Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, a Corvinus Egyetem oktatója ismertette meg a régió rendszerváltás óta eltelt időszakának legfontosabb gazdasági és demográfiai folyamataival.

Az utazás jövőjéről a Google képviselője, Stefan Trienen tartott előadást. Mint elmondta, egy új kor küszöbén állunk, amelyben kulcsszerephez jut a mesterséges intelligencia. A Google a fordítások terén minőségi ugrást tudott elérni az utóbbi időben a számítógép betanításával. A cég által kifejlesztett google pixel buds nevű fülhallgató és a google assistant program segítésével már megoldható, hogy két olyan személy beszélgessen egymással folyékonyan, akik egyáltalán nem ismerik a másik nyelvét. Ez a szállodaiparban is óriási segítség lehet, hogy a vendéggel az anyanyelvén tud tárgyalni a szállodás.

A következő panelbeszélgetés keretében kiderült, hogy továbbra is jók a régió szállodapiacának növekedési kilátásai. Mint elhangzott, Budapesten a Keleti pályaudvarnál 2020-ra készülhet el egy 312 szobás hotel, ez lesz a B & L Gruppe első magyarországi beruházása.

Telt ház a konferencián

Fotó: turizmus.com

Az is elhangzott, hogy évente 5-6%-kal drágulnak az építési költségek Európában és a régióban. Az állami infrastruktúrafejlesztés - például a Miskolcot Kassával összekötő autópálya megépülése – szállodaipari beruházókat vonzhat a borsodi iparvárosba. Említésre került, hogy öt éven belül megduplázódik a kínai turisták száma Közép-Kelet-Európában.

A konferencia résztvevői meghallgathatták a Winding Tree nevű start-up cég alapítóját, Max Izmaylovot, aki a blockchain technológiának a szállodaiparban való lehetséges felhasználását mutatta be.

A konferencia első napjának többi előadásáról a Turizmus.com magazin márciusi számában olvashatnak majd bővebben.