Regionális irodát nyit Budapesten a Kínai Turisztikai Hivatal

Forrás: turizmus.com

 2015. március 27. 12:54

Önálló irodát nyit a Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) Budapesten a térségünkből Kínába utazó turizmus támogatására. Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyeztetett Li Jinzaóval, a CNTA Magyarországon tartózkodó vezetőjével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Li Jinzaót, a Kínai Turisztikai Hivatal vezetőjét és delegációját. A találkozóra abból az alkalomból került sor, hogy március 25-26-án nagyszabású budapesti szakmai konferencián találkoztak Kína – Közép-és Kelet-Európa (KKE) országainak turisztikai szakemberei és az érintett 16+1 ország minisztériumainak képviselői.

A rangos kínai vezető és Varga Mihály egyeztetett arról, hogy a kínai CNTA önálló irodát nyit Budapesten a térségünkből Kínába utazó turizmus támogatására. Mindez a magyar turizmusdiplomácia fontos elismerése, és jelzi, hogy a régiónak Kínával fennálló turisztikai kapcsolataiban Magyarország egyre hangsúlyosabb szerepet játszik. Ugyancsak térségünk és Kína kölcsönös vendégforgalmát erősíti, hogy az Air China májustól heti négy közvetlen járatot indít Peking és Budapest között.

A térségünkbe érkező kínai vendégforgalom növelését szolgálja az a Budapesten működő Turisztikai Koordinációs Központ, amely Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok együttműködésének keretében kezdte meg működését az elmúlt évben, és amely egyebek mellett a térségünkbe látogató kínai turisták teljes körű kiszolgálására alkalmas online turisztikai promóciós platformot hozott létre és működtet.

A hazánkba beutazó kínai turisták száma évről évre folyamatosan és dinamikusan, 15-20 százalékkal emelkedik, ami a kereskedelmi szálláshelyek forgalmában is hasonló mértékű növekedést generál. Míg 2007-ben 24 ezer kínai turista 55 ezer vendégéjszakát töltött a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, addig 2014-ben közel 90 ezer vendég több mint 160 ezer vendégéjszakát. Ezzel a Kína immár a 20. legfontosabb küldő országunk.

A Magyarországra érkező kínai utazók zöme Budapestre látogat, ugyanakkor jellemzően több kelet- és közép-európai országot érintenek körutazásaik alatt, szervezett keretek között, csoportosan keresve fel a turisztikai célpontokat. Országunkat általában Ausztriával, Csehországgal, Szlovákiával, vagy ritkábban Lengyelországgal, illetve Németországgal együtt látogatják meg.