Regionális szállodaipari konferenciát rendeztek Budapesten

Szerző: Hegedűs Attila

Forrás: turizmus.com

 2015. május 31. 13:16

Május 28–29-én Budapest adott otthont a harmadik alkalommal megrendezett Leaders in Hospitality – CEE & CIS 2015 konferenciának, amelyen Közép-Kelet-Európa, Oroszország, a Baltikum és a volt FÁK-országok vezető szakemberei cserélték ki tapasztalataikat a szállodaipar aktuális kérdéseiről.

A Danubius Hotel Flamencóban megrendezett konferencia bevezetőjéből megtudtuk, a Közép-Kelet-Európát, Oroszországot, a Baltikumot és a volt FÁK-országokat tömörítő CEE & CIS Európa legnagyobb turisztikai régiójaként számos lehetőséggel kecsegteti a szektor befektetőit, üzemeltetőit és egyéb szereplőit.

A házigazda Magyarország nevében Fodor Olivér, az NGM főosztályvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és hazánk a turizmusban betöltött szerepe mellett kiemelte a nemzetközi együttműködési rendszerek fontosságát.

A kétnapos rendezvényen megjelent szakemberek, köztük a világ vezető szállodaláncaink, mint például az Accor, a Hyatt, a Hilton, a Starwood és a Rezidor regionális terjeszkedését felelős vezetői ismertették meglátásaikat a térségben rejlő lehetőségeket és márkákat illetően, valamint tapasztalataikat az elmúlt 5-6 évről.

Más szakemberek, köztük a régió szállodaszövetségeinek vezetői beszámoltak az egyes országok turisztikai ágazataira jellemző kihívásokról, gondokról, ugyanakkor azokról az örömteli tényekről is, amelyek a jelenleg is tapasztalt növekedést vélhetően fenn tudják majd tartani, miáltal a régió fejlesztési környezeteiről is képet kaphatott a hallgatóság.

 

A két nap folyamán szinte minden panelbeszélgetésben és előadásban –köztük a HOTREC prezentációjában is, melyet a szervezet nevében Niklai Ákos, a Magyar Éttermek és Szállodák Szövetségének elnöke tartott meg – felmerült a szállodák és az OTA-k viszonya, a paritás, de a sikeres és egyensúlyok mentén kialakított jövőkép lehetősége is.

A nagy márkanevek mellett a kisebb hálózatok, mint például a Preferred Hotels, a Worldhotels vagy a Design Hotels felsővezetői is ki tudták fejteni álláspontjukat annak kapcsán, hogy egy szálloda függetlenül, kisebb rendszerhez kapcsolódva, vagy egy nagy márka égisze mellett hogyan tud sikeres lenni. A szállodaigazgatókat – köztük hazai és regionális fővárosokból meghívottakat – megszólaltató panelbeszélgetésből kiderült, hogy – nem meglepetésre –a térségben mindenki számára a munkaerő és a növekvő energiaköltségek jelentik a legnagyobb kihívást. Emellett előadás hangzott el a régió befektetői és finanszírozási piacával kapcsolatos mozgásokat illetően is.

A nemzetközi szállodaláncok szakembereitől megtudhattuk, hogy Európában is egyre inkább teret nyer az USA-ban elterjedt franchise-együttműködés a szállodatulajdonosok és a brandgazdák között. A luxusszegmensben, ahol a franchise nem gyakori, viszont arra hívták fel a figyelmet többek között a Four Seasons vagy a Kempinski expanziós vezetői, hogy a felső kategóriás szállodák sikerre vitele tulajdonosi és üzemeltetői részről is hosszú távú együttműködés és közös gondolkodás mentén lehet igazán eredményes.

Az online trendek és az online értékesítés tippjei és trükkjei mellett olyan témák is szolgálták a hallgatóság tapasztalatának gyarapodását, mint az irodapiacon már teret nyert BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) és LEED (Leadership in Energy and Environmental Design's) konstrukciók térnyerése, a hatékony energiagazdálkodás és a fenntarthatóság alkalmazása, de szó volt a krízis menedzsment eszközök alkalmazásáról is.

A két napot összefoglalva sikeresnek tűnik a szervező cég, a prágai International Business Council célja, hogy egy olyan vándoresemény jöjjön létre, amely évről évre más közép-kelet európai desztinációban tudja összehozni a szállodaipar szereplőit a térségre jellemző kérdések és trendek megvitatása céljából.

A szervezők tájékoztatása alapján az előzetes regisztrációhoz kötött, de egyébként ingyenes rendezvényen a két nap folyamán 150-200 fő (kiállítók, előadók, hallgatóság) vett részt, és remélik, hogy 2016-ban is népes magyar delegáció fog a Leaders in Hospitality CEE &CIS konferencián megjelenni.

További infó az eseményről: www.hotelcee.com

(Cikkünk szerzője Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan ügyvezető partnere, aki előadóként maga is részt vett a rendezvényen.)