Regionális turizmusfejlesztésbe kezd a Magyar Kerékpárosklub

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 10. 12:13

Összetekerünk! címmel regionális zöld turizmusfejlesztési programot indított a Magyar Kerékpárosklub Dél-Pest, a Csepel-sziget, Debrecen, Székesfehérvár, a Vértes, valamint a Bakonyalja régiójában.

A program célja a kerékpáros kirándulások feltételeinek javítása, a kerékpáros turizmus serkentése, valamint a döntéshozók figyelmének felhívása a kerékpáros turizmusban rejlő kiaknázatlan fejlesztési lehetőségekre, az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára.

2016 őszéig olyan túraútvonalak kijelölését vállaltak, melyek serkentik a kerékpáros turizmust, a helyi gazdaságot. Célunk megerősíteni mind a helyi aktivisták és civil szervezetek, mind az üzleti szervezetek érdekérvényesítő képességét is.

 

A programmal a mintegy kétmillió kerékpárral kiránduló elérése mellett cél az is, hogy több kerékpáros turista jobb feltételek mellett új helyeket fedezhessen fel Magyarországon. Szeretnék, hogy eddig részben kihasználatlan, vagy kevésbé ismert térségekben új túraútvonalak kerüljenek kijelölésre, fellendüljön a környezetbarát vendéglátó- és szolgáltató szektor, erősödjenek a helyi civil szervezetek. A civil és üzleti szereplők bevonása mellett számítanak az állami és önkormányzati szektor partnerségére is, hiszen mindannyian érdekeltek az egyre népszerűbb kerékpározás feltételeinek javításában.

A program 2015. nyár eleji indulásának első lépéseként a Magyar Kerékpárosklub az érintett (dél-pesti, veszprémi, székesfehérvári, debreceni) területi- és partnerszervezeteivel közösen méri fel a Vértes, a Bakonyalja, Debrecen és a Csepel-sziget térségét, hogy később a helyi üzleti, önkormányzati és hatósági szereplők bevonásával új túraútvonalakat jelöljenek ki.

A közösségépítéssel, problémafelméréssel és megoldási javaslatok előkészítésével töltött szakaszt követően a Magyar Kerékpárosklub szakembereinek bevonásával megkezdődik a túraútvonalak tervezése, valamint a társszereplőkkel történő lobbitevékenység, melynek célja a javasolt útvonalak hivatalos kijelölése. Amennyiben ez nem valósul meg, a Kerékpárosklub saját és partnereinek lehetőségeihez mérten fogja elvégezni a szükséges kijelöléseket.

 

Az érintett helyszíneken útvonalbejárásokat, túrákat szerveznek, valamint offline és online kommunikációs kampányba kezdenek az útvonalak népszerűsítésének céljából.

Nagy hangsúlyt fektetnek az esélyegyenlőségre, az eddig nagyon „férfias" túrakerékpározás képét szeretnék kinyitni a nők és a családosok irányába is. A program végére legalább egy olyan túraútvonal kijelölését célozzák meg, amely mozgásukban korlátozottak számára is járható.

A kétéves projekt során odafigyelnek a környezetvédelemre is: a munka során kijelölt útvonalak a környezeti viszonyok tiszteletben tartásával készülnek.