Régióvezetőt választott a Balatonnál az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2017. február 27. 18:52

A Balaton volt az első állomása a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tavaszi régióüléseinek, a Danubius Health Spa Resort Hévíz szállodában új régióvezetőt és helyetteseket is választottak.

A következő kétéves ciklusra újraválasztották a Balaton régió vezetőjévé Baldauf Csabát, a Kolping Hotel igazgatóját, helyettesei Rádóczi Andrea, a Hotel Silverine Lake Resort igazgatója és Szíjártó Csaba, a Hotel Marina Port igazgatója.

 

Biztató előfoglalási adatok

A megjelent Balaton-környéki szálláshelyek beszámolójukban kisebb-nagyobb bővülésről tájékoztatták a kollégákat. Bár volt, ahol csupán szinten tartást, vagy néhány százalékos növekedést tudtak elérni, mások rekord eredményekről és 15-20 százalékos növekedésről is beszámoltak. Elsősorban a nyári hónapok előfoglalásában látszik kimagasló javulás.

Beszámoló a Balaton régió eredményeiről

Fotó: turizmus.com

Kisebb-nagyobb fejlesztések, textil-, bútor- vagy szőnyegcserék szinte mindenütt történtek, emellett a klimatizálás és a szellőzőrendszer korszerűsítése is több helyen szerepelt a közelmúlt feladatai között. Jó hír, hogy nemcsak a foglaltságban, de a RevPAR-on és az átlagáron is emelni tudott és tud a legtöbb a szálloda, ami segíthet például az idei kötelező bérfejlesztések kigazdálkodásában.

Az elmúlt időszak kapacitásbővülése miatt érdekes módon épp Balatonfüreden tapasztaltak stagnálást, ám bíznak benne, hogy ezen a tendencián változtat majd a nyári vizes vb forgalma.

Elhangzott az is, hogy változatlanul egyre dominánsabb a cseh, szlovák, lengyel vendégek jelenléte, de pozitívum az is, hogy megszűnt a német vendégek számának csökkenése.

 

Változó foglalási szokások és erősödő munkaerőhiány

A szállodák beszámolói és a nagy számban megjelent (31) társult tag bemutatkozása után két nagyon aktuális téma következett. A Szallas.hu képviselője a belföldi turizmus tendenciáiról és a foglalási szokások változásáról, dinamikus árazásról osztott meg a hallgatósággal izgalmas tényeket és számokat, majd a Kontakt Műhely tartott érdekfeszítő előadást a munkaerőpiaci nehézségekről, azok hátteréről és a megoldási javaslatokról.

A nap folyamán kikristályosodott, hogy épp ez a két terület, az Y és Z generációknak való megfelelés, valamint a munkaerőhelyzet jelenti most a két legkomolyabb kihívást a hotelek számára.

A régióülésen 31 társult tag is részt vett

Fotó: turizmus.com

A régióülésen Kovács István MSZÉSZ főtitkár a fontosabb szállodai mutatókat elemezte országosan és a régióra vonatkoztatva, Könnyid László ügyvezető elnök pedig az aktuális ügyekről tartott praktikus információkat is tartalmazó előadást. Ilyen volt például a legionella ellenőrzésekkel kapcsolatos új januári ÁNTSZ-állásfoglalás, vagy a kötelező energiaaudittal kapcsolatos tudnivalók.

Az ülésen kitértek rá, hogy a régió kkv-i számítanak a kormányzat által szálláshelyfejlesztésre ígért pályázati lehetőségekre, és remélik, hogy ezek mielőbb megnyílnak majd a vállalkozások előtt.

A régióülések sora február 28-án Sárváron folytatódik. Mindegyik régióban elnököt, általános alelnököt és társelnököt is jelölnek majd a szállodások. A jelöléseket összegzik, a tisztségekről a március 21-i tisztújító közgyűlésen születik majd döntés.