Reguly Múzeum Kávézó nyílt Zircen

Forrás: turizmus.com

 2022. június 30. 12:25

A Bakony fővárosában, Zircen a Múzeumok Éjszakáján megnyílt a Reguly Múzeum Kávézó, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház saját vendéglátóhelye.

A több mint 250 éves épület alsó szintjén, a múzeumi bolt mögött kialakított helyiség és a hozzá tartozó faburkolatú terasz a gyönyörű virágoskerttel ideális helyszín beszélgetésekhez, találkozásokhoz.

Hamarosan indul a kávézó saját facebook-oldala is, ahol naprakészen lehet értesülni a kávézó híreiről, hiszen nem csupán kávézóként, hanem kulturális közösségi térként is működik majd.

A kávézás előtt és/vagy után nem szabad kihagyni az izgalmas látnivalókat sem.

A kávézó és a hozzá tartozó terasz a virágoskerttel kulturális közösségi térként is működni fog

Fotó: Reguly Antal Múzeum

A Zirc főterén álló Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház barokk műemlék épülete az elmúlt években teljesen megújult, a főépületben már megtekinthető a „Regulyversum – mindent Regulyról” címmel a névadó kutató életútját, pályáját bemutató, 2021 szeptemberében átadott, interaktív elemekben gazdag, új állandó kiállítása.

Itt mindenkire gondoltak: az olvasni nem tudó kisgyermektől a tudományos érdeklődésű felnőtt látogatóig mindenki számára alakítottak ki tartalmakat: látványos grafikai és installációs elemeket, kézbe vehető játékokat, interaktív IT-eszközöket és persze hosszabb magyarázó szövegeket is.

A kiállítás alkotói az egyéni látogatók mellett a csoportokra is gondoltak, így kifejezetten várják a tanulmányi kirándulásra érkező osztályokat, akik játékos feladatokon keresztül tehetik próbára nyelvtanulási és térképezési adottságaikat azokon a problémákon keresztül, amelyekkel Reguly is találkozott: hogyan értsünk meg egy nyelvet szótár és nyelvtan nélkül? Hogyan rajzoljunk térképet műszerek nélkül, a lakosok elmondása alapján? Hogyan birkózzunk meg a zord természeti környezet kihívásaival?

A Regulyversum – mindent Regulyról című kiállítás interaktív terei

Fotó: Reguly Antal Múzeum

A múzeumnak helyet adó épületegyüttes udvari szárnyának földszintjén találhatóak a bakonyi mesterségeket bemutató műhelyek, ahol bemutató foglalkozások mellett az egyes mesterségek – a fazekas, a szövő, a kosárfonó, a csuhés, a kovács, a bognár, a mézeskalácsos, a gyertyás, a nemezelő, a méhész és a famíves – kipróbálására, elsajátítására is lehetőség nyílik. A kiállítások az egyes kézműves foglalkozások során, de természetesen „önmagukban”, tárlatvezetés mellett is megtekinthetők.

További információ: regulymuzeum.hu, facebook.com/regulymuzeum