Rekord év vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek

Forrás: turizmus.com

 2018. június 20. 14:07

Az idei tavasztól tapasztalható időjárás különleges helyzetet teremtett a szőlőtermesztésben országszerte.

Március végén még hófúvások nehezítették a munkákat az ültetvényeken, három hétre rá pedig berobbant az azóta is tartó meleg idő. Az április és a május is nyáriasan meleg volt, és a rendkívül sok csapadék hatására a szőlővesszők robbanásszerű növekedésbe kezdtek, mostanra pedig soha nem látott mennyiségű és szinte kifejlett fürtöket hoztak.

A meleg, csapadékos idő önmagában is hordozza a gombás fertőzések kockázatát, de akár soha nem látott termésre is van kilátás. A természet törekszik a kiegyenlítődésre, de a Varga Pincészet szakemberei úgy vélik, erre egyrészt már nincs elég idő, másrészt júliusban olyan hideg nem lehet, ami jelentősen csökkentheti a szőlő érését.

A Varga Pincészet

Fotó: turizmus.com

Ezért szinte biztosra mondható, hogy a megszokott augusztus helyett már július 15-e körül elkezdődhet a szüret a hagyományosan első, illatos fajtával, a rendkívül zamatos, friss bort adó Csabagyöngyével.

Ennek megfelelően 3-4 héttel több munkát kellett volna elvégezni az utolsó két hónapban, ami annyit tesz, hogy 40–50 százalékkal több munkásra és erőgépre lett volna szükség. Sajnos nem volt több, sőt az országos munkaerőhiány miatt még kevesebb állt rendelkezésre. Az úgynevezett „zöldmunkában” való elmaradások miatt vélhetően a permetezés hatékonysága is csökkenhetett országszerte” – vélekedik Varga Péter.

A Varga család 200 hektáron gazdálkodik, badacsonyörsi, egri és tokaji pincészeteikben tavaly több mint 20 millió kiló szőlőt dolgoztak fel, ami azt jelenti, hogy a saját szőlő mellett több mint 2 000 hektárról vásároltak fel termést.

Kapcsolódó cikkek