Rekordév és fejlesztési tervek a Budapest Airporton

Forrás: turizmus.com

 2016. január 16. 19:50

2015-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain összesen 10 298 963 utas fordult meg, ami kimagasló, 12,5 %-os növekedés 2014-hez képest. Egyetlen év alatt 1,2 millióval nőtt a légiutasok száma, ami nagyjából ezerháromszáz új munkahely létrejöttét jelenti a magyar idegenforgalomban.

Ezzel a mértékű bővüléssel Budapest jócskán lekörözi régiós vetélytársait – és a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő légikikötőjévé vált - hiszen Bécsben 1,5, Prágában 7,4, Varsóban 6,1 százalékos volt a növekedés üteme. A repülőtér vezetői idénre 10,9 milliós utasforgalmat várnak.

Ráadásul mind a légitársaságok – 44 – mind a Budapestről elérhető célállomások – 95 – száma is soha nem látott értékre ugrott. A legtöbb kapacitás Nagy-Britannia irányába mutatkozik, ide öt légitársaság (British Airways, easyJet, Jet2, Ryanair, Wizz Air) közlekedik, a rendelkezésre álló férőhelyek száma pedig meghaladja a bécsit és a prágait is.

Azonban mint a repülőtér vezérigazgatója, Lost Lammers január 15-i sajtótájékoztatóján rámutatott: idénre is bőven van okuk az optimizmusra, hiszen csak a 2016-os nyári menetrendben 13 új útvonal szerepel és új légitársaságként mindjárt heti három járattal debütál június 10-től az Air Canada Rouge.

Új légitársaságok és útvonalak a Budapest Airport 2016-os kínálatából:

 

A legnagyobb utasforgalmat bonyolító Wizz Air folytatja menetelését Budapesten, hiszen öt új járatot indít a nyári szezonban (Karlsruhe/Baden-Baden, Nizza, Reykjavik/Keflavik, Ibiza, Liverpool és visszatér a közvetlen bakui járat is). A Ryanair összesen tizennyolc járattal van jelen Budapesten, ebből négy új útvonal az ír légitársaság magyarországi kínálatában (Málta, Malaga, Gran Canaria és Korfu). Az easyJet heti három alkalommal kínálja Lyont – a közép-franciaországi régió központja iránt hatalmas a kereslet Magyarországon.

Az új fejlesztések közül kiemelkedik az új, főleg a hosszú távú járatokat kiszolgáló móló, amelynek építését idén év végén el szeretnék kezdeni, és ez akár az Airbus 380-asok fogadására is alkalmassá tehető. A premium lounge-ok terén is fejlesztés várható: a first class utasok és a Budapestre érkező hírességek kiszolgálására várhatóan a második évben nyílik meg az új, exkluzív fogadóhelység, amelynek helyét már kijelölték.

A parkolók kapacitása pedig már nyár elejére több mint 1000 férőhellyel bővül, növelik a check-in pultok számát és néhány kisebb felújítást is elvégeznek. A vezérigazgató megemlítette továbbá, hogy a hatékonyabb utasbiztonsági ellenőrzést lehetővé tevő testszkennerek tesztelése is már zajlik.

A fejlődésből a cargo sem maradhatott ki, Jost Lammers szerint ugyanis a hosszútávú járatok ezt a szegmenst is megmozgatják. Érdekesség, hogy az Air China több teherszállítmánnyal indul, mint érkezik Budapestről, ezek nagy része autóipari alkatrészekből és gyógyszerekből áll.