Rekordév várható a spanyol beutazó forgalmunkban

Forrás: turizmus.com

 2015. június 04. 18:12

A közvetlen IBERIA járatok ismételt megjelenésével új időszak veszi kezdetét a magyar-spanyol turisztikai kapcsolatokban.

2015. június 2-ától ismét Budapesten üdvözölhetjük az IBERIA légitársaság A320-as gépcsaládjának jellegzetes, a spanyol lobogó színeit viselő gépeit. A hagyományos légitársaság a speciális, magas színvonalú szolgáltatásokat igénylő vendégkör visszatérését is jelentheti.

Az első IBERIA járatot a madridi repülőtéren Győri Enikő, hazánk spanyolországi nagykövete és Németh József, a Magyar Turizmus Zrt. madridi külképviselője üdvözölte. Az első járat utasai a Magyar Turizmus Zrt. Magyarországot bemutató spanyol nyelvű kiadványát és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Budapest térképét vehették át ülőhelyük elfoglalása előtt.

A légitársaság első közvetlen járata 1974-ben szállt le Budapesten. Az IBERIA egyelőre október végéig tervezi üzemeltetni a járatokat, de jó esély mutatkozik arra, hogy azok a téli időszakban is közlekedhessenek.

A Magyarország és Spanyolország közötti közvetlen repülőgép férőhelyek száma 2014-ben csaknem 95.700 volt, ami az idén több mint 64 ezer férőhellyel, azaz 67%-kal bővül. A növekmény részben az IBERIÁ-nak, részben pedig a fapados légitársaságok járatbővítéseinek köszönhető.

A Magyarországra látogató spanyol turisták száma 137.900 fő volt 2014-ben, ami csaknem 7%-kal több az előző évinél. A növekedés dinamikusan folytatódott az idei évben is: csaknem 19%-kal több spanyol vendég szállt meg kereskedelmi szálláshelyeinken 2015 első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest. A Liszt Ferenc repülőtér előzetes adatai pedig 22%-os bővülést mutatnak a kétoldalú közvetlen utasforgalomban, az idei év első 5 hónapját tekintve.

A fenti adatok ismeretében rekordév várható a spanyol beutazó forgalmunkban: 2015-ben a Magyarországra  látogató spanyolok száma akár 15%-kal is növekedhet és elérheti a 160 ezer főt. Ez azt jelenti, hogy a spanyol vendégéjszakák száma 80 ezerrel növekedhet, így elérhetjük a rekordnak számító 400 ezer vendégéjszakát.