Rekordokat döntött a Sziget

Forrás: MTI/turizmus.com

 2014. augusztus 18. 12:46

Történetének legtöbb látogatóját számlálta idén a Sziget: összesen 415 ezren buliztak az egy hétig tartó fesztiválon. Nemcsak a bérletek fogytak el előre, de napi látogatócsúcs is született a csütörtöki 85 ezres telt házzal.

Öt éve tartó, szinte folyamatos látogatószám-csökkenés után nagy fordulatot vett a Sziget utáni érdeklődés. Utoljára 2009-ben volt olyan nap, hogy a Sziget kapujára kitették a „megtelt” táblát és ebben az évben volt a legnagyobb az összlátogatószám is, akkor 390 ezer. Az évek során ez a szám majd’ 30 ezerrel csökkent. „Sokat kínlódtunk az elmúlt években a nemzetközi zenei program kialakításával, mindeközben viszont elindítottunk egy arculat-megújulási és szolgáltatásfejlesztési folyamatot is” – mondta Gerendai Károly főszervező.

Az MTI-nek vasárnap este nyilatkozó főszervező elmondása szerint a látogatócsúcs azt is jelenti, hogy az idei Sziget mindenképpen nyereséges volt. „Tavalyhoz képest 2014-ben nagyjából 300 millió forinttal nőttek a kiadások, ezzel együtt úgy kalkuláltunk, hogy a 390 ezres látogatottság jelenti a nullszaldót, és ezt sikerült túlszárnyalni.”

Az idei fordulat szerinte annak köszönhető, hogy egyrészt eltolták a Sziget időpontját egy héttel, így nem ütközik más kontinensek fesztiváljaival, ami könnyítette a sztárok szerződtetését, másrészt a fejlesztések mostanra értek be. „Számos gratulációt kaptam személyesen is a nemzetközi szakma és sajtó képviselőitől, akik elsősorban a programok sokszínűségét, a szolgáltatások minőségét és a Sziget vizuális megújulását dicsérték” – mondta Gerendai Károly. A színes változatosságból íme egy kis ízelítő:

Az idei Sziget hetijegyeinek több mint 80 százalékát Nyugat-Európában értékesítették, az összlátogatottságban az elsősorban a napijegyeket preferáló magyarok aránya csaknem 50 százalékos. Idén több magyar jött a Szigetre, mint korábban, ez hosszú évek óta először fordult elő. Külföldről a legtöbben Hollandiából érkeztek, míg az angol, a francia, a német, az olasz piacon jelentős növekedést sikerül elérni.

És itt egy kis falat abból, hogyan érezték magukat néhányan a Sziget sztárjai közül: