UNWTO: rekordot döntött a turistaérkezések száma 2015-ben

Forrás: turizmus.com

 2016. január 19. 13:45

Tavaly 4,4 százalékos bővüléssel elérte az 1,18 milliárdot a nemzetközi turistaérkezések száma, mintegy 50 millióval több turista utazott nemzetközi szinten – áll a UNWTO közleményében.

Tavaly a hatodik egymást követő év volt, maikor 4 százalékot meghaladó mértékben bővül a turizmus. A nemzetközi turizmus 2015-ben új rekordot állított fel, a szektor markáns erősödése a gazdasági növekedésnek és a több munkahelynek köszönhető a világ legtöbb részén – mondta Taleb Rifai főtitkár.

A szakember emlékeztet: a 2015-ös eredményeket nagyban befolyásolták az árfolyam ingadozások, az olajárak, továbbá a természeti katasztrófák és az ember okozta fenyegetettség. Ám nem szabad megfeledkezni róla, hogy a turizmus a béke iparága, fejlődéséhez elengedhetetlen a biztonságos és zavartalan utazás lehetőségének biztosítása.

A fejlett gazdaság úti célokban meghaladta az átlagot a növekedés, és mindenütt több volt mint 5 százalék. Megerősítette pozícióját 5 százalék feletti növekedéssel Európa. Amerikában,Ázsiában és a csendes-óceáni térségben is hasonló volt a bővülés, míg a Közel-Keleten 3 százalék. Afrikában ugyan korlátozott adatok állnak rendelkezésre, de a becslések szerint itt is hasonló volt a helyzet.

2016-ra a UNWTO hasonlóan pozitív eredményeket valószínűsít, az előrejelzés szerint a nemzetközi turistaérkezések világszerte 4 százalékkal emelkednek idén is.

Régiónként nézve a növekedés várhatóan nagyobb lesz, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben( + 4%, + 5 % ). Az amerikai kontinenst ( + 4% + 5 % ) Európa ( + 3,5% -ról + 4,5 % ) követi majd. Az előrejelzések szerint a következő a sorban Afrika lesz ( + 2 % -ról 5 % ), majd a Közel-Kelet ( + 2 % és + 5 % ) következik majd.