Rekordot ért el a világ turizmusa 2013-ban

 2014. március 11. 11:37

Az IPK International nemzetközi kutatóintézet évente végez kutatást a világ kiutazó turizmusáról. A módszertanában és folytonosságát tekintve is egyedülálló felmérés 2013. évi előzetes eredményeit az ITB Berlin nemzetközi kiállításon publikálták - tájékoztat közleményében a Magyar Turizmus Zrt.

A világ turizmusa 2013-ben újabb rekordot könyvelhetett el.

Az IPK kutatásának eredményei azt mutatják, hogy az országonként eltérő gazdasági teljesítmény, a nemzetközi gazdasági helyzet ellenére a külföldi utazások száma 2013-ban elérte a 952 millió utazást, ami 5%-os bővülést jelent az előző évhez képest. A külföldi utazások összesen

7,6 milliárd vendégéjszakás tartózkodással jártak (+4% 2012-höz képest). Ennek eredményeként a külföldi utazáson részt vevők összességében 989 milliárd eurót költöttek, ami 6%-kal haladta meg az egy évvel korábban regisztráltat.

 

Európa továbbra is vezető szerepet tölt be a küldőterületek között

Az európaiak 2013-ban 432 millió külföldi utazáson vettek részt (+3%), ami 3,5 milliárd vendégéjszakával (+1%) és 368 milliárd eurós (+2%) költéssel járt együtt. Itt kell megjegyezni, hogy a kontinens az európai utazók számára egyúttal a legnépszerűbb úti cél is: az utazások 85, a vendégéjszakák 77 és a költés 66%-át Európán belül regisztrálták.

Az európai lakosság által tett külföldi utazások motivációit tekintve 2013-ban a legnépszerűbb tengerparti (sun&beach) utazások száma 4%-kal emelkedett. Ennél dinamikusabb, 5-5%-os növekedés jellemezte a városlátogatásokat és a téli (snow) utazásokat, a körutazások iránti kereslet pedig 1%-kal nőtt.

 

A legfontosabb európai küldőpiacokat vegyes eredmények jellemezték 2013-ban.

A legdinamikusabb bővülés az orosz (+13%) és a török (+10%) kiutazások számában tapasztalható. 5% körüli növekedést mutatott az elmúlt évben a lengyel (+5%), a francia (+4%), a norvég (+4%) és a svéd (+4%) piac. A brit kiutazó turizmus 3%-kal, a német, a svájci, a belgiumi és az osztrák 2-2%-kal nőtt a 2012. évhez képest. Az ír kiutazások száma stagnált, és visszaesés volt tapasztalható a holland (–1%), az olasz (–3%) és a spanyol (–5%) küldőterületek esetében.

 

A német lakosság külföldi utazásai során eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben (-1%) csökkent 2013-ban.

A tájékoztató röviden ismerteti a német küldőpiac 2013. évi jellemzőit is. A német lakosság az elmúlt évben 75,3 millió külföldi utazáson vett részt (+2% az előző évhez képest), ami 664 millió vendégéjszakát (-1%) és 71 milliárd euró (+3%) költést eredményezett. A legnépszerűbb desztinációk továbbra is Ausztria (17%-os részesedés, 3%-os növekedés az előző évhez képest), Spanyolország (16%, +5%) és Olaszország (12%, -6%).

 

A kutatóintézet előrejelzése szerint a pozitív tendenciák 2014-ben is folytatódnak.

Az IPK várakozásai alapján idén a világon 5%-kal, Európában 4%-kal bővül a kiutazó turizmus. Az összefoglaló felhívja még a figyelmet a közösségi média szerepére: minden második európai kiutazó tagja a közösségi médiának, és 16% azok aránya, akik az utazáshoz kapcsolódóan tájékozódnak a közösségi oldalakon.

Az IPK International Global Travel Trends 2013/14 című tájékoztatója – angol és német nyelven – ingyenesen letölthető ITT.

További információk olvashatók Magyarország küldőpiacairól a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalain: http://szakmai.itthon.hu/kuldopiacaink.