Rekordszámok Hollandiában

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. november 12. 13:47

A HOSTA szerint a holland házak foglaltsági mutatója a fékek ellenére 78,7 százalék körül vagy efölött lesz majd idén az elmúlt év 77,2 százalékával szemben.

A nemzetközi turizmus túlburjánzó növekedése, vagy „élhetősége” az utóbbi hónapokban már több országban így Hollandiában is problémát jelentett, és néhány nagy városban, például Amszterdamban már mesterségesen korlátozni kellett a lehetőségeket meghaladó felfutást.

A holland szálloda és vendéglátó iparági kutató szervezet, a HOSTA legutóbbi statisztikája arról tanúskodik, hogy a holland házak foglaltsági mutatója a fékek ellenére 78,7 százalék körül vagy efölött lesz majd idén az elmúlt év 77,2 százalékával szemben.

Az ország legfrekventáltabb körzete természetesen Amszterdam és a schipholi repülőtér környéke volt 85,1 százalékos kapacitás-kihasználtsággal. Ez azt is hozta magával, hogy az amszterdami belvárosi szállodákban ezt is jóval meghaladó 90 százalék fölöttire emelkedett a telítettségi ráta. A korábbi 107 eurós átlagos szobaár 10-20 százalékkal emelkedett a ház fekvésétől függően, a csúcs 139 euró volt. Ugyanakkor a vendégek szállodában belüli költése, étkezés, italok, szobaszerviz, wellness, konferenciák és egyéb szolgáltatások miatt meghaladta a 146 eurós összeget naponta.

Amszterdamban is folytatódni fog a növekedés

Fotó: unsplash.com

A felmérést egy holland/magyar cég, a HorvathHtl csoport végezte mintegy 400 három, négy és őt csillagos hotel adatai lapján. A cég tanulmányában rámutatott egy trendre is: 2018 és 2022 között a kapacitás- kihasználás és a bevétel növekedése a turisztikai beutazó tevékenységet korlátozó és várhatóan jövőre is alkalmazott intézkedések dacára is legalább 5-7 százalékos rátát fog produkálni. A házaknak színvonaluk megőrzéséhez az ezévi novemberi, decemberi hónapokban szükséges javítási, karbantartási munkáikat is nagyon gyorsan el kell végezni. Ehhez a szükséges anyagi feltételek meglennének, de a munkaerőhiány egyes területeken komoly veszélyt jelent.