Remekeltek a felszolgáló-tanulók a Szakma Sztár Fesztiválon

 2014. április 16. 21:00

A felszolgáló-tanulók hosszú évek után először párosítottak nagyon jó italsorokat az ételekhez – vélekedett Kalla Kálmán, a zsűri egyik tagja.

A Gundel Ház igazgatója szerint az április 14-15-én, a Hungexpo G pavilonjában, a 38 szakma legjobb tanulóinak versengését is megába foglaló, 7. Szakma Sztár Fesztiválon a leendő felszolgálók magas színvonalon dolgoztak, elmélyült elméleti és gyakorlati tudásról tettek tanúbizonyságot. Első feladatuk egy 5 fogásos díszétkezés menüjének és italsorának összeállítása és a menü asztalának megterítése volt. Nem csak az italok kiválasztásában remekeltek, hanem az ételsorok is kreatívak voltak, pontosan megfeleltek a kihúzott témáknak és az adott évszaknak, változatos technológiákat és nyersanyagokat tartalmaztak,.

Az élőmunka feladata egy 4 fogásos ételsor felszolgálása volt. A lazac előételt angol felszolgálási módban kellett szervírozni, a főétel mangalica szüzet pedig a vendégek előtt kellett felszeletelni, s hozzá az asztalnál salátát kellett keverni. A feladatot (amely többségük számára sajnos nem tartozik a naponta gyakorolható feladatok közé) mind az öt versenyző nagyon ügyesen oldotta meg – tájékoztatta szerkesztőségünket Kalla Kálmán.

A második napra maradt a díszasztal terítés. A felkészítő tanárok segítségével nagyon változatos, színes, hangulatos miliőket sikerült teremteni. A támogatóknak is köszönhetően igényes eszközöket használó, ízléses, elegáns asztalokban gyönyörködhetett a nagyszámú közönség.

 

Az egyik asztalon és a menüsorban tökéletes összhangban jelent meg Magyarország és Dél-Korea étkezési kultúrája. Egy másik díszasztal Tihanyba repítette a látogatókat egy levendula hangulatú esküvőre. Egy újabb asztal igazi magyar, de nem magyarkodó stílusban a hortobágyi Szent-György napi gulyakihajtás témájára lett komponálva. Egy következő asztal a farsangot, egy másik a húsvétot jelenítette meg, rendkívül stílusosan és hangulatosan, s nem utolsó sorban messzemenően megfelelve a gasztronómia szabályainak.

A zsűri a verseny értékelésekor hangsúlyozta, sok-sok köszönet illeti az iskolákat, a felkészítő tanárokat.