Rendelet a pezsgőfürdők ellenőrzésére

Forrás: turizmus.com

 2015. november 12. 14:40

A legionella baktériumok által okozott fertőzések csökkentése érdekében alkotott rendeletet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A rendelet három hónap múlva lép életbe, de az intézményeknek egy év türelmi időt adnak.

Az intézkedés nemcsak a fürdőüzemeltetőket, hanem a kórházakat és minden olyan intézményt érint, amelyek pezsgőfürdőt üzemeltetnek – mondta el az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője, Vargha Márta.

"Nemcsak a pezsgőmedencékről van szó, hanem minden olyan környezeti közegről, amely a legionella-fertőzés szempontjából kockázatot jelenthet. A legionella olyan baktérium, amely leginkább épített környezetben szaporodik olyan helyeken, ahol meleg pangó víz van. Akkor jelent fertőzési kockázatot, ha apró vízcseppecskék keletkeznek, amelyek tartalmazzák ezt a baktériumot, mivel ezeket belélegezve meglehetősen súlyos betegség is kialakulhat, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladás is" – hangsúlyozta Vargha Márta.

"A rendelet megalkotásának a célja, hogy ezekben a kiemelten kockázatos közegekben megtörténjen a baktérium rendszeres vizsgálata, illetve a kockázat ellenőrzésének és csökkentésének megfelelő módjai is rögzítve legyenek" - tette hozzá az osztályvezető.

Utalt arra, hogy a legionellával kapcsolatban semmiféle korábbi hazai szabályozás nem létezett. Joggyakorlat, útmutatók voltak, de ezeket nem ismerte minden érdekelt fél és nem mindenütt volt bevezetve a helyes gyakorlat.

"A rendelet kórházak és a szállodák melegvíz-hálózatára vonatkozik, azon fürdőkre, amelyek hőmérséklete 30 foknál melegebb és vízcseppeket képeznek - tehát a pezsgőfürdőkre és élménymedencékre -, valamint a nedvesen fűtő tornyokra, ahol vízkipárolgás történik. Ezekre konkrét vizsgálati gyakoriságot ír elő a rendelet. Meghatározza emellett azokat a határértékeket, amelyek meghaladása esetén különböző beavatkozásokat kel tenniük az üzemeltetőknek" - mutatott rá Vargha Márta.

"Európában már nagyon sok helyen létezik ilyen szabályozás. A magyar nem szigorúbb, sőt, enyhébbnek mondható, mint a legtöbb európai rendelkezés" – jelezte a szakember.

Magyarországon évente körülbelül harminc legionella baktérium miatti megbetegedést észlelnek. Több száz fős járványok nem voltak Magyarországon, de előfordultak halálesetek is a legionellával összefüggésben. A rendelet három hónap múlva lép hatályba. Ezt követően is lesz egy év türelmi idő az előírások végrehajtására.