Rendeletmódosítás kellett a karácsonyi vásárokhoz

Forrás: MTI

 2014. október 16. 13:51

Két kormányrendelet módosítására volt szükség hogy adventkor is lehessen közterületen alkalmi, ünnepi vásárt tartani, így például adventi vásárt.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelentek szerint módosult a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről, valamint a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet. Az NGM az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a két kormányrendelet módosítására azért volt szükség, mert a korábbi szabályozás szerint közterületen alkalmi, ünnepi vásár tartására csak a húsvéti, karácsonyi és szilveszteri ünnepeken volt lehetőség, az advent nem szerepelt a felsorolásban.

E szabályozás miatt akadályba ütközött többek között például a budapesti Vörösmarty téri adventi vásár megrendezése is, amit a Fővárosi Önkormányzat jelzett a jogalkotónak. Itt ugyanis a jogszabályban lévő "az évente egy egyéb alkalomból tartható közterületi vásár-rendezési lehetőséget" más rendezvénnyel már kimerítették - írta a tárca.

A mostani kiegészítés és módosítás révén elhárul a jogi akadály az adventi vásárok tartása elől, a vásárok ünnepek előtti 20 napos időkorlátja nem változott, azaz nem kezdődhetnek korábban az adventi vásárok sem - olvasható a minisztérium válaszában.