Rendkívüli áfacsökkentés Romániában

Forrás: MTI

 2015. április 08. 11:21

Júniustól 9 százalékra csökkentik Romániában minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfáját, valamint az értékesítésükkel kapcsolatos közétkeztetési szolgáltatásokét is.

Az általános forgalmi adó (áfa) 24 százalékos Romániában, az új adótörvénykönyv ennek szintjét jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené. Korábban a kenyér és bizonyos turisztikai szolgáltatások esetében vezettek be 9 százalékos csökkentett áfát Romániában.

Victor Ponta miniszterelnök a bukaresti kormány keddi ülése után közölte: a kabinet most sürgősségi rendelettel hozza előre a 2016. január elsejétől tervezett adócsökkentő intézkedések egyikét, amelyeket a parlamenti elfogadásra váró új adótörvénykönyv irányoz elő. Az eredeti tervekkel szemben nemcsak az alapélelmiszerek, hanem minden élelmiszer áfája csökken, valamint az értékesítésükkel kapcsolatos közétkeztetési szolgáltatásoké is – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az intézkedést Victor Ponta azzal indokolta, hogy egyrészt az Európai Unióban a románok költik jövedelmük legnagyobb hányadát (csaknem harmadát) élelemre, másrészt az élelmiszer-ágazatban a legmagasabb az adókerülés mértéke. Bukarest azt reméli, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése hozzájárul az ágazat versenyképességének javításához, a feketegazdaság visszaszorításához és növeli az ország élelmiszer-biztonságát.

Ponta szerint a román költségvetés a tervezett 5 milliárd lejes (340 milliárd forint) hiány helyett 5 milliárd lejes többlettel zárta az idei első negyedévet és így máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég közölte: ellenzi a román kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart.