Rengeteg az üres állás a Balatonnál

Forrás: Világgazdaság

 2014. június 23. 17:21

Lassan beindul a főszezon a Balatonnál, azonban komoly munkaerőhiány alakult ki a szállodákban és a vendéglátásban is - írja a Világgazdaság.

A külföld elszívó hatása miatt komoly munkaerőhiány alakult ki a Balatonnál és a Velencei-tónál is, kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen állás, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni – mondta a Világgazdaságnak Hoffmann Henrik. A Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségeik ezen a téren, de idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha. Például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken júliusban és augusztusban mintegy 33 főt szoktak alkalmazni a KSH adatai szerint. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete pedig mindössze 153 ezer forint körül alakul.

Ellenben számos olyan közvetítő iroda működik, amelyik vorarlbergi, tiroli vagy salzburgi családi szállodákba kínál állásokat. Itt egy szezon alatt akár 1,5 millió forintot is lehet keresni az ígéretek szerint. A legbátrabbak pedig 7-8 hónapra is elszerződnek folyam- vagy óceánjárókra.

A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jelenlegi jövedelmezőségi szintje mellett ez jelenleg elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne – vélekedett Hoffmann Henrik.