Reptéri múzeumot nyit az egyiptomi régiségügyi minisztérium

Forrás: MTI

 2015. október 15. 14:44

Egyiptom történetét bemutató aprócska múzeumot nyit a hónap végén a Kairói Nemzetközi Repülőtéren az észak-afrikai ország régiségügyi minisztériuma.

A turistacsalogatónak szánt múzeum a repülőtér 3-as termináljának tranzitcsarnokában fogja megnyitni a kapuit. A minisztérium múzeumokkal foglalkozó részlegének vezetője szerint az érdeklődők 38 gondosan összeválogatott műtárgyon keresztül ismerkedhetnek meg az ország lenyűgöző történelmével.

 

A kiállított tárgyak az ókori egyiptomiak mindennapjairól és hiedelmeiről mesélnek. Az iszlám korszakot egyebek közt csillárok és a Korán egy példánya, a kopt korszakot vallási rituálékat megörökítő tárgyak és kopt nyelven írt kéziratok jelentik meg. Az aprócska tárlaton a Biblia egy példánya is helyet kapott - írja az al-Ahram egyiptomi napilap honlapja.
Salah szerint a reptéri múzeum nem csupán az Egyiptomba látogató turisták, hanem a csupán átutazóban lévők megszólítására is szolgál. A külföldiek három dollárért (812 forint), az egyiptomiak 25 egyiptomi fontért válthatnak belépőt a múzeumba.

(http://english.ahram.org.eg/NewsContent/9/40/155869/Heritage/Ancient-Egypt/Ministry-of-Antiquities-opens-museum-at-Cairo-Inte.aspx)