Repülőrajttal indult az év a kereskedelmi szálláshelyeken

Forrás: turizmus.com

 2017. március 20. 14:47

Januárban közel 10 százalékkal bővült kereskedelmi szálláshelyek forgalma, az ázsiai vendégek az előző évinél 20 százalékkal több éjszakát foglaltak le.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13,8 százalékkal, a belföldi vendégeké 5,6 százalékkal emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest; együttvéve 9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első hónapjában  295 ezer külföldi vendég összesen 733 ezer éjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma a legtöbb turisztikai régióban nőtt. Az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a forgalom Észak-Alföldön és Budapest-Közép-Duna-vidéken.

A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország, Románia és Oroszország esetében jelentősen, 8-21 százalék közötti mértékben bővült a vendégéjszakában mért forgalom. A külföldiek által eltöltött éjszakák több mint tizedét igénybe vevő ázsiai vendégek az előző évinél 20 százalékkal több éjszakát foglaltak le a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

Fotó: MTI

Az év első hónapjában 3,8 százalékkal több, 296 ezer belföldi vendég töltött el összesen 655 ezer éjszakát a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi vendégforgalom hét turisztikai régióban bővült, Észak-Magyarországon stagnált, Dél-Dunántúlon csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 10,7 százalékkal nőtt, elérte a 23,9 milliárd forintot. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12 százalékkal 13,2 milliárd forintra, az egyéb bevétel 10 százalékkal 5,6 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele pedig 7,3 százalékkal 5,1 milliárd forintra emelkedett. A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal 42,5 százalékra nőtt.

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) forgalma a kereskedelmi szálláshelyeken 4,8 százalékkal emelkedett januárban az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1670 egység fogadott el pihenőkártyát, 0,9 milliárd forint értékben.