Restart & HR: A szállodák is versenyformába hozzák csapatukat a futball-Eb-re

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. június 09. 13:56

A június 11-én elkezdődő 2021-es labdarúgó-Európa-bajnokság régóta várt és örömteli vendégforgalmat hozhat a fővárosi szállodákba. HR-cikksorozatunk újabb írásából kiderül, hogyan készülnek a feladatra a csapatokat fogadó szálláshelyek.

Míg a csak szurkolókat váró hoteleknek last-last minute foglalások menedzselésével kell megbirkózniuk, a rendezvény szervezéséhez köthető szerződésekkel rendelkező szállodáknak több ideje jutott a felkészülésre.

Az érintett vállalatok a szerződés részleteiről érthető módon nem adhattak tájékoztatást, viszont megosztották velünk, hogyan igyekeztek lefedni a hirtelen megugró vendégforgalom következtében megnövekedett munkaerőigényt.

 

Munkaerőmegtartás és új toborzási formák a Danubiusnál

A fővárosi kínálat szélesítése érdekében a Danubius Hotels folyamatosan nyitja újra budapesti egységeit: már megnyitott fővárosi szállodák (Danubius Hotel Helia és Radisson Blu Béke) mellett a Danubius Hotel Erzsébet, illetve az Ensana Thermal Margitsziget június 1-től, a Hilton Budapest és a Danubius Hotel Gellért június 14-től várja a Budapestre látogatókat.

Június 14-én nyit újra a Hilton Budapest

Fotó: Danubius Hotels

„November óta két szállodánk tudott nyitva tartani folyamatosan. A házak közötti rendszeres munkaerőmozgatásokkal, és az állásidő alkalmazásával lényegesen nagyobb arányban tudtuk megtartani a munkatársainkat, mint az ágazat hazai átlaga"– nyilatkozta lapunknak Varga Csaba emberi erőforrások igazgató.

A többhónapos üzemszüneti időszakban kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az állásidőn lévő munkatársaiknak a cafeteria mellett méltányos anyagi támogatást tudjanak nyújtani. A személyes találkozás lehetőségeinek hiányában, a folyamatos tájékoztatás mellett on-line csatornákon keresztül biztosítottak lehetőségeket a személyes problémák, nehézségek megbeszélésére, kezelésére.

„A munkaerő megtartására irányuló törekvéseink ellenére nálunk is sok kolléga kényszerült pályaelhagyásra. A hirtelen kialakult, és nagymértékű munkaerőpiaci felszívóerő miatt már most világosan látszik, hogy vannak bizonyos területek, ahol toborzásra van szükség, főként a vendéglátás és a szállodaüzemeltetés területén" – folytatta a szakember.

A terasznyitásra reagálva elsőként a vendéglátás területén dolgozó kollégákat kerestek, állandó foglalkoztatásra. A későbbiekben, a kiemelt nyári rendezvényekre időszakos munkavégzésre is vesznek majd fel kollégákat. A potenciális munkavállalókat hirdetésekkel, online és közösségi média felületeken, valamint belső ajánlási rendszerrel igyekeznek megtalálni.

Munkaerőkölcsönzésben, valamint szolgáltatások vásárlásában is gondolkodnak. Egy-egy csúcsidőszak lefedésénél aktívan élnek néhány atipikus foglalkoztatási formával (egyszerűsített foglalkoztatás, idénymunka, szolgáltatásvásárlás) is.

Az új, illetve a közvetített munkaerőt közvetlen vezetői betanítással készítik fel a feladatra, de a folyamatot már jóval korábban elindítják. Kiemelten fontosnak tartják uyganis, hogy a közvetített munkaerő is a Danubius által garantált magas minőségi színvonalon  végezze a munkáját. A közvetítő cégek számára szállodabejárásokat tartanak, megismertetik az egyes munkakörökhöz való feladatokat. A megfelelő tudással rendelkezők közvetítésére való fókuszálnak, akár korábbi referenciák alapján is.

 

Feltölti a csapat létszámát a Vital Hotel Nautis

Tavaly novemberben bezárt, de kisebb, üzleti rendezvények kedvéért meg-megnyitott az idei év első három hónapjában a gárdonyi Vital Hotel Nautis. Az eredmény üzletileg ugyan nem volt értelmezhető, de az időszakos üzemelésnek köszönhetően meg tudták tartani személyzetük közel 80 százalékát, volt feladatuk, de a házat is rendbe tudták tenni. Márciusban, az U-21-es Eb idején a német csapatot látták vendégük, most pedig a francia válogatott kiszolgálására készülnek, gőzerővel.

A Hotel Nautis a háttérben a Velencei-tóval

Fotó: Hotel Nautis

„A futball csapatok létszámban ugyan nincsenek sokan, különböző okok miatt mégis az egész házat viszik, és különleges feladatokat adnak. Az esemény előtt és után egyelőre nincs nagy pörgés - hiszen a június alapesetben még rendezvényes időszak, ezek szervezői pedig egyelőre bátortalanok -, de már elkezdtük feltölteni az üres pozíciókat. A last minute foglalásokra és az erős nyárra is gondolva folyamatosan vesszük fel az új kollégákat. Az a legfájdalmasabb, ha van vendég, de a megfelelő minőségű személyzet híján nem tudjuk kiadni a szobákat" – nyilatkozta lapunknak Béhán István szállodaigazgató.

A konyhára szakácsot és kézilányt szerződtettek, valamint felszolgálókat, és kiteljesítették a recepciót. További felszolgálókra is szükség van és a housekeeping területre is keresnek még embert.

„Nem hagyhatjuk az utolsó pillanatra a felvételt, mert a betanulásra időt kell szánni. Rutinos felszolgálók esetén ez ugyan rövid idő, de a recepció esetén a rengeteg információ miatt a folyamat akár 1-2 hónapot is igénybe vehet" – vallja a szakember.

A Nautisba elsősorban főállású kollégákat keresnek, bérelt munkaerőt csak ideiglenes jelleggel, alkalmi segítségként vesznek igénybe. A saját, betanított munkaerőben jobban bíznak, hiszen ők már felvették a ritmust és megbízhatóan dolgoznak. Tanulóik minden évben vannak, őket a stabil létszám mellett kiegészítésként alkalmazzák. Nem támaszkodnak rájuk, de a húzós időszakokban jól jön 2-4-6 plusz kéz. A betanítást minden esetben a rangidős kolléga végzi, az egész ház megismerése után lehet elmélyülni az adott terület feladataiban.