Restart & HR: Biztonság a bizonytalanságban a Danubiusnál

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. április 29. 19:29

Transzparens kommunikációval, a vezetők támogatásával és aktivitással tartotta jó kondícióban csapatát a Danubius Hotels a kényszerű zárvatartás hónapjai alatt. A nyitás hajrájában az energetizálás, a motivációnövelés a cél. Új HR-cikksorozatunk második írása következik.

A Danubius Hotels kiemelten fontos feladatának érezte a kényszerű zárvatartás idején a munkatársak széles körének időszakos aktivizálását

Varga Csaba

Fotó: Danubius Hotels

„Ezt a kevés munkalehetőség mellett elsősorban a szállodák közötti munkaerő-mozgatásokkal, a bezárt szállodák forgatásos rendszerben történő felügyeletével és karbantartási, állagmegóvási feladatokkal tudtuk elérni” – tájékoztatta szerkesztőségünket Varga Csaba, a Danubius Hotels emberi erőforrások igazgatója.

A nehéz körülmények ellenére a válságkezelés racionális, arányos és méltányos intézkedéseivel a lehető legtöbb munkahelyet igyekeztek megőrizni. A jelentős mértékű jövedelemelemnek számító cafeteriát munkatársaik a válság idején is folyamatosan megkapták, a munka nélkül maradt kollégák részére állásidős juttatást biztosítottak.

Az anyagiak mellett a lelki jóllétre is odafigyeltek. A személyes találkozások lehetőségének korlátozása ellenére fontosnak tartották, hogy a HR-es csapat látható és elérhető maradjon, ezért – az aktív telefonos és e-mailes kapcsolattartás mellett – a szállodai HR-es kollégák legalább heti egy napot fizikailag is a szállodában töltöttek. A HR Ticketing (ügyintézői) rendszer segítségével a kollégák az adminisztratív ügyeiket távolról is el tudták intézni.

 

Vezetői támogatás és online közösségépítés

„Felismertük, hogy a nagyfokú bizonytalanságban a munkatársak a vezetőkre nemcsak szakmai felettesként, hanem sokkal inkább vezetőként, támogatóként tekintenek. Ahhoz, hogy ebben a helyzetben megfelelő támaszként szolgáljanak, kiemelten fontosnak tartottuk támogatásukat” – hangsúlyozta Varga Csaba.

Csányi Cecília

Fotó: Danubius Hotels

„Eredetileg energetizáló workshopot terveztünk, melynek során egymás erősségeit, tudását tudatosítva a csapatkohéziót szándékoztuk erősíteni. A személyes találkozások korlátozása miatt azonban át kellett térnünk az online térbe, ezért újraterveztünk: adott témakörönként (stresszkezelés, a motiváció, az újrakezdés, a koncentrálás, az önbizalom) videós anyagokat küldtünk, ezeket online, ÉrTED néven futó „kávéházi” beszélgetés keretében dolgoztuk fel” – fűzte hozzá Csányi Cecília, a Danubius Hotels, képzési és szervezetfejlesztési igazgatója.

Online vezetői coachingot is megvalósítottak. A szenior coach-csal való négyszemközti beszélgetésekre önkéntesen, személyesen, telefonon vagy online felületen lehetett bejelentkezni, az ország bármely pontjáról.

Személyes találkozások híján, a közösség építését az online térben folytatták, ahol a szakmai tartalmak mellett a munkatársak közötti kommunikációnak is teret biztosítottak. Ennek érdekében a kommunikáció és a HR területeken minden eddiginél szorosabb együttműködés valósult meg.

„Az online vállalati kommunikációs csatornánkon rendszeres és korrekt tájékoztatást nyújtottunk a kollégáknak. Külön figyelmet fordítunk a felületet folyamatos fejlesztésére, hogy minél több kollégánkat érjünk el, számukra kellemes felhasználói élményt nyújtsunk. Vezetőinket folyamatosan arra biztattuk, hogy csapataikkal tartsák a kapcsolatot telefonon, vagy bármilyen social media felületen. A vezetői megbeszéléseket ugyanúgy hetente tartsák, mint korábban, az üzemeltetési kérdések mellett hagyjanak időt beszélgetésre, egymás meghallgatására is” – folytatta a szakember.

 

Motivációnövelés, rugalmasság, megbízhatóság

A vállalatnál már javában zajlanak az újjászervezett csapatok fejlesztési, képzési projektjei, melyekre személyes formában a nyitást megelőző 2-3 hétben intenzíven sort kerítenek. Fókuszban az energetizálás, a motiváció erősítése áll. (A Danubius és az Ensana vidéki szállodáinak nyitásáról itt írtunk.)

„A szakmai frissítő tréningeket online formában tervezzük már most folyamatosan, hogy az időszakosan nem használt software-eket újra rutinszerűen, profin tudják majd kollégáink üzemeltetni. Ezeket minden esetben a vezetői igények alapján készítjük elő” – tájékoztatott Csányi Cecília.

A szakember hozzátette: az elmúlt egy év folyamatos változásaiban a csapat remekül megmutatta alkalmazkodási képességét és rugalmasságát.

A Danubius Hotel Helia folyamatosan üzemelt tavaly június óta

Fotó: Danubius Hotels

Céljuk most is a saját munkatársaik helyzetbe hozása, aktivizálása: más szállodákba történő átirányítással, esetleges munkakör-bővítéssel (pl.: londiner-recepciós átképzéssel), helyzettől függően, átmenetileg a munkaszerződéstől való eltérő foglalkoztatással, a vonatkozó jogszabályok és a munkavállalói érdekképviseletekkel kötött megállapodások szerint.A vállalat vezetői szerint a jelenlegi bizonytalanságban a megbízhatóság, a kiszámíthatóság és a stabilitás kiemelten fontos a munkáltatói márka szempontjából. Az elmúlt egy évben a folyamatos és korrekt tájékoztatást, a rendezett munkaügyi kapcsolatokat, az egyéni és a csoportos nehézségek kezelését kiemelten kezelték. A válság idején átvállalták a szakképző iskoláktól a szakmunkástanulók on-line gyakorlati képzését, célként tűzték ki a tanulók folyamatos digitális gyakorlati oktatását.