Restart & HR: Nem turizmus fókuszú az új munkaerő-támogatási program

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. június 12. 08:09

Június elsejétől a vállalatok kibővített munkaerő támogatási programja váltja fel az ágazati bértámogatást. HR-cikksorozatunk újabb írásában vendéglátós és szállodai szakemberek osztják meg véleményüket az új támogatási formáról.

Május 31-ig volt igényelhető az ágazati bértámogatás, melynek keretében tavaly november óta mintegy 30 ezer cég kapott kormányzati segítséget közel 180 ezer munkavállaló megtartásához.

A kormány a továbbiakban azzal ösztönzi a foglalkoztatás bővítését, hogy június elsejétől a korábbinál szélesebb körben vehető igénybe a vállalatok munkaerő-támogatása, amelybe – a fiatal álláskeresők mellett – minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső bekapcsolódhat. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A foglalkoztatók fél évig kaphatják a támogatást – jelentette be az Információs és Technológiai Minisztérium június legelején.

 

A bértámogatás meghosszabbítását javasolta az MVI

„Budapesten, ahol a nyár eleve nem főszezon, az újraindulás lehetősége nem jelenti egyértelműen a kereslet megindulását. Egyelőre hiányoznak a szabadidős turisták, a rendezvénypiacon pedig óriási a bizonytalanság, így több egység megvárja a nyitással a szeptembert, de az őszi újraindulásban sem lehet egyértelműen bízni" – nyilatkozta szerkesztőségünknek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. Éppen ezért a budapesti vendéglátósok számára egyértelműen nagyobb segítséget jelentett volna a bértámogatási program megtartása az újraindulás időszakára, de még legalább három hónapig – tette hozzá.

Az MVI elnöke úgy véli, a támogatás struktúrájában bekövetkező változás egyébként sem szerencsés, a lehetőségek megismerése és az új modellre való átállás 1-2 hónapot is igénybe vehet. A jelenlegi helyzetben, amikor a tulajdonosok vállalkozásaik életben tartásáért küzdenek, a szakember szerint még nehézkesebb a váltás.

A vendéglátósok számára előnyösebb lett volna a bértámogatási program megtartása

Fotó: MTI / Balázs Attila

A legnagyobb gondnak azonban azt tartja, hogy az alany is hiányzik a váltáshoz: a hivatalos statisztika szerint ugyan 4 százalékos a munkanélküliség, az ágazatban viszont csak az óriási munkaerőirányt érezni. Egészen egyszerűen nincs olyan, a turizmusban dolgozó munkavállaló, aki egy hónapig állás nélkül maradna, ezáltal illeszkedne a programba. A lehetőség tehát jól hangzik, de nem jelent valódi segítséget a szakember szerint.

 

Hátrányban a nem szezonálisan nyitva tartó balatoni egységek

Hasonló Csapody Balázsnak, az április végén újranyitott balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosának véleménye.

„Hiába megyek el a munkaügyi központba, hogy szakképzett szakácsot, felszolgálót, konyhalányt, vagy szobaasszonyt keresek, nincsenek ilyen szakképesítéssel rendelkező, regisztrált munkanélküliek a rendszerben" – magyarázta az étteremtulajdonos.

A változás ráadásul hátrányos helyzetbe hozza mindazokat a vállalkozásokat, melyek egész éves nyitva tartással igyekeznek csökkenteni a Balatonnál a szezonalitást – tette hozzá. A Kistücsök a hat hónapos zárva tartás alatt végig megtartotta dolgozóit, a veszteségeik megtérülése szempontjából sokkal előnyösebb lett volna a – valóban komoly segítséget jelentő – ágazati bértámogatás megtartása. A szezonálisan nyitva tartók, akik ősszel elküldték, és most újra felveszik dolgozóikat, így lépéselőnybe kerültek velük szemben, hiszen nem termeltek hónapokon át veszteséget.

 

Az ágazat versenyképességét növelő támogatás kellene

„A modellnek a tartós álláskeresőkre kitalált elődjét ismerem, és nem tartom rossznak. Ugyanakkor vannak kétségeim afelől, hogy a június elsejétől igényelhető támogatás valóban segíti-e az újraindulást és megoldja-e az ágazatban jelenlévő HR-problémákat" – fogalmazott Kőrössy Zoltán, a több vidéki szállodát, és egy balatoni szálláshelyet is üzemeltető Eventrend Group tulajdonos-vezetője.

Ahogy azt a többi szakember is elmondta, a turizmusban érdekelt munkaerőt nem otthonról, hanem más szakmákból, a logisztika, a kereskedelem, az építőipar területéről kell visszacsábítani. Ráadásul, a turizmusból távozók komplex tudású, nagy teherbírású, jó megjelenésű emberek, akik bármely területen gyorsan felszedik a szükséges kompetenciát, bárhol jól megállják a helyüket, könnyen középvezetői, vezetői szintig jutnak. Azokban a régiókban, ahol nagyon magas a munkanélküliség, talán segítséget jelenthet ez a fajta támogatás, a más szakmákkal való versenyképességet viszont nem tudja növelni.

A cégcsoport a Covid előtt 1000 fős létszámmal dolgozott, most 500 munkavállalójuk van és 35 nyitott pozíciót hirdetnek. Előfordul, hogy a hirdetésekre 3-4 napig egyáltalán nincs jelentkező. Szálláshelyeik esetén, melyek tavaly novemberig egészen jól tudtak működni, ez kisebb a problémát jelent, a fővárosi vendéglátóhelyek esetén viszont életbevágót.