Restart & HR: Szakácsoknak áll a világ – hol találunk kékgalléros munkaerőt?

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. május 20. 14:07

Az újranyitás után is válogathat a munkalehetőségek között a vendéglátóiparban a szakképesítéssel rendelkező, ún. kékgalléros munkaerő. HR-cikksorozatunk ötödik írásából kiderül, hogy a kiszolgálószemélyzetnél továbbra is a „pénz az úr".

Humoros oldaláról szemlélve a dolgot, akár azt is mondhatnánk, hogy a szakácsok jelenleg saját pecsenyéjüket sütögethetik. A kékgalléros munkaerő tekintetében ugyanis elsősorban szakácsokból és pizzaszakácsokból van hiány a munkavállalók kölcsönzésével és közvetítésével foglalkozó HQS Group tapasztalata szerint. A piacot, akárcsak a Covid előtt, az újraindulás után is a kereslet jellemzi.

 

Jelentős béremelkedés a szakképzett munkaerőnél

„A kiszolgálószemélyzeten belül két külön csoportot érdemes megkülönböztetni. Jelentős hiány a szakképzett munkaerőből (szakácsokat, felszolgálókat, cukrászokat) mutatkozik, jelenleg ők a legkeresettebbek, amit az újranyitáskor tapasztalt béremelés is jelez. Ennek mértéke átlagosan 20 százalék, de akár több is lehet, a szakácsok órabére 1800 forint helyett például 2300 forintra emelkedett. A fizikai munkát végző, szakképzetlen állományból egyelőre van elegendő, az ő órabérükben nincs is jelentős változás" – nyilatkozta lapunknak Kondor Gábor, a cég operatív igazgatója.

A bázis, akivel együtt dolgoznak, a pandémia alatt jelentősen lecsökkent, mindössze a létszám 15 százalékát tudták megtartani. Partnereik ugyanis első körben a külsős munkaerő-állományukat építették le, ők pedig időközben máshol kerestek boldogulást. Nagy részüket felszívta az építőipar, de a kép nagyon vegyes, szinte minden szektorban találni egykori szállodai, vendéglátóipari dolgozót. A visszatérési hajlandóság mindössze 40-50 százalékos tapasztalataik szerint.

Nagy hiány van pizzaszakácsokból

Fotó: 123rf.com

„Élő szerződéseink ellenére a szállodákba (cégünknek elsősorban 4-5 csillagos, budapesti partnerei vannak) jelenleg is minimális munkaerőt közvetítünk. Kórházakba, üzemi konyhákba tudunk kicsivel nagyobb számú munkaerőt adni" – nyilatkozott a jelenlegi helyzetről a szakember.

A helyzet a budapesti turizmus és a rendezvények újraindulásával változhat, de az egyelőre nem látszik, honnan lehet majd előteremteni a szükséges munkaerőt növekvő igény esetén. Az átképzések részleges megoldást jelenthetnek, náluk is előfordult, hogy péket pizzaszakáccsá képeztek át. Ugyanakkor a szakember fél éven belül sok vendéglátóegység bezárásával számol. Nyitás ide vagy oda, a munkaerőt nem lehet a visszaesett forgalommal azonos arányban csökkenteni, sok vállalkozás emiatt a közeljövőben végleg lehúzhatja a rolót – vélekedik Kondor Gábor.

 

Hiányzik a stabilitás és a kiszámíthatóság

Szintén szűkös kínálatot érzékel Láng Attila, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó FB Workpower Kft. koordinátora.

„A pandémia előtt a legrosszabb szakácsnak és felszolgálónak is legalább öt állásajánlata volt, embert találni és megtartani egyaránt nehéz feladatnak bizonyult. Akárcsak akkor, most is a 4 és 5 csillagos szállodákban alkalmazható, jól képzett, nyelveket beszélő, jó megjelenésű szakemberből van a legnagyobb hiány, a többi területen egyelőre akad munkaerő" – jellemezte a helyzetet a szakember. Honlapjukon jelenleg szakácsokat és felszolgálókat keresnek.

Sok visszatérő nem főállásban, hanem csak szabadidejében, vagy a szabadnapjain vállal munkát

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt hetekben ugyan érezhetően nagyobb a mozgás, de a piac egyelőre nyugodt, az újranyitott egységek és a láncok a válság alatt megtartott munkaerőgárdával gazdálkodnak. A közelgő labdarúgó Európa-bajnokság, illetve a korlátozások újabb feloldásával párhuzamosan megnövekvő vendégforgalom miatt azonban hamarosan „nagy kapkodás" várható, megindulhat a munkaerőért vívott harc és ezzel együtt az egymásra licitálás.

A kiszolgálószemélyzet 90 százaléka az elmúlt egy év alatt ugyanis más szakterületen kezdett dolgozni. Aki visszajön, az nem főállásként, hanem sokszor csak szabadidejében, vagy a szabadnapjain vállal munkát, emiatt egy beosztás elkészítéséhez háromszor, négyszer annyi beugrós emberre van szükség, mint normál esetben.

Teljes állású munkaerőként inkább a jó erőben lévő nyugdíjasokra, és a pályakezdőkre lehet számítani.

 

A folyamatos munka és a pénz az úr

Kondor Gábor szerint a vendéglátóiparban dolgozók döntését elsősorban a pénz befolyásolja, leginkább a jó fizetéssel lehet megszólítani őket. Fontos az is, milyen egészségüggyel kapcsolatos szabályokat kényszerítenek rájuk. (Az újrainduló hajótársaságok például sokkal kevésbé vonzóak, amióta a szabályzat megtiltja a személyzetnek a hajó elhagyását az 5-6 hónapos utak során.)

A munkavállalókat a közösségi média felületein, például Facebook-csoportokban a legkönnyebb elérni, de sikeresek a Jófogáson feladott, hagyományos hirdetések is.

Magasabb pozíciók esetén a nagy álláskereső portálok hatékonyak.

Véleményével Láng Attila is egyetért. A kékgalléros munkaerőt két dolog érdekli: mennyit tud dolgozni, és mennyiért. Magas órabérrel ugyan alkalmi jelleggel meg lehet fogni őket, de megtartani csak a folyamatos, stabil munka ígéretével lehet. A legnagyobb hívóereje annak van, ha egy helyszínen tudnak számukra elegendő mennyiségű munkát adni.

Ők elsősorban az ismertségi körből toborozzák munkavállalóikat, de a klasszikus álláskereső portálokon is szoktak hirdetni.

 

Hová lettek a munkavállalók?

„Vidéki gyárakban, az építőiparban, irodákban éppen olyan sokan helyezkedtek el, mint a bankoknál, adminisztratív munkakörben. A járvány előtt több rendőrből lett felszolgáló, ők most visszamentek a rendőrség kötelékébe. Ismerek olyat is, aki burkoló- vagy villanyszerelő tanfolyamot végzett el, és új szakmájában boldogan dolgozik. De ha nem is érzik olyan jól magukat, a stabilitás és a kiszámíthatóság miatt nehéz őket visszacsábítani. A szabad esték, a családdal töltött több idő mindenki számára felértékelődött. Mi ráadásul jelenleg nem is tudunk biztosat ígérni" – elemezte a helyzetet a munkaerőközvetítő.