Restart & HR: A nyugdíjas munkavállalók versenyképesek lehetnek a fiatalokkal

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. június 01. 15:56

HR-cikksorozatunk újabb írásából kiderül, hogy motiváltságuk és hűségük miatt a szépkorúak versenyképesek lehetnek fiatalabb kollégáikkal, annak ellenére, hogy csak 2-3 éves időtávban lehet tervezni velük.

„A nyugdíjas munkavállalók általános jellemzésekor számos pozitív jellemzőt sorolhatunk fel. Talán közhelyes, de a nyugdíjas korosztály még a „régi iskolát” képviseli, ami számos előnnyel járhat a munkaadók számára” – kezdi a legfontosabbal a korosztály jellemzését Göbl Róbert, a Human Centrum cégcsoport cégvezetője.

Egyik közös jellemzőjük a megbízhatóság: ha esik, ha fúj, ez a generáció megy, és dolgozik. Nincs kifogásuk a reggel 6 órai munkakezdés ellen, sokan közülük a fix éjszakás műszakokat is vállalják. Nincsenek allűrjeik, lehet rájuk számítani. A munkához való hozzáállásuk követendő: ha az adott feladat illeszkedik fizikai és életkori állapotukhoz, akkor azt teljes szívvel végzik. Sok helyen a dajkaprogramon keresztül ők tanítják be az újonnan érkezőket. Ehhez szaktudásuk adott, hiszen aktív munkavállalóként gyakran 20-30 évet dolgoztak az adott munkaterületen, és a tapasztalatuk és türelmük is megvan a fiatal generáció tanításához.

A munka az önbecsülésük, hasznosság-érzésük és a kapcsolódások szempontjából fontos tényező az életükben. Mivel rendelkeznek alapjövedelemmel, a motivációjuk is különbözik a főállású munkavállalókétól: a pénz fontos, de nem az egyetlen szempont számukra. „Ez hűségükben is visszaköszön: ha jól érzik magukat, ragaszkodnak a helyükhöz, és néhány ezer forinttal többért nem keresik a továbblépés lehetőségét” – beszélt tapasztalatairól lapunknak a szakember.

Az idősebbek gyakran több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek egy adott munkaterületen

Fotó: 123rf

Kék és fehér „gallérjuk” is lehet

A cégnek több munkavállalója dolgozik például a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Elsősorban ülőmunkát, pénztárosi, beléptetési feladatokat látnak el, de van, aki fehérgallérosként gazdasági-pénzügyi vonalon tevékenykedik. Nemcsak az üzemi területen folyó, betanított tevékenység esetén érdemes tehát gondolni rájuk, végzettségükhöz igazodó munkakörben, adminisztratív és szakmai feladatoknál, gazdasági ügyintézőként, könyvelőként is jól teljesítenek.

 

Szövetkezeti forma: win-win szituáció

Foglalkoztatásukra előnyös formát kínál a nyugdíjas szövetkezeti tagság. A nyugdíjas tag a szövetkezetben történő személyes közreműködése alapján nem válik biztosítottá, így az itt szerzett jövedelem nem számít bele az éves jövedelemkorlát számításába, és mindössze 15% személyi jövedelemadót kell utána fizetni. Mivel a munkaerőt a foglalkoztató nem saját állományában tartja, mentesül a foglalkoztatás kötöttségeitől, a szövetkezetek a teljes adminisztrációt és a munkaügyi feladatokat is átvállalják. A teljesítésről kiállított számla kiadásként elszámolható, nem bérköltségként jelentkezik.

 

Hotel & More Group: jól bevált modellben jól bevált munkaerők

Másik utat választva, munkaszerződéssel foglalkoztatja nyugdíjas munkavállalóit a Hotel & More Group. „Nyugdíjasaink nem járnak rosszul, majdnem a teljes bruttó munkabérüket hazaviszik, hiszen csak a 15% személyi jövedelemadó terheli a munkabérüket. Legtöbbjük konyhai vagy műszaki területen (igazi szakiként) dolgozik kötelékünkben” – nyilatkozta lapunknak Klemm Balázs, a cégcsoport vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a szépkorúak szakmai tapasztalatára nagyon nagy szükség van minden cégnél, így náluk is. A korosztály munkamorálja egészen különleges, ráadásul a fiatalok felnéznek rájuk, próbálnak megfelelni nekik. Egyfajta húzóerejük is van a csapatban, hiszen senki nem akar lemaradni a 63-65 évesek mögött.

„Köztük és fiatalabb feletteseik közt alkalmanként kialakul feszültség, ezt leszámítva higgadtak, hálásak, és jó csapattagok. A tradicionális vendéglátós lelkület miatt a vendégek is kedvelik őket” – sorolta a pozitívumokat a szakember.

 

Online generáció

A szakemberek szerint a szépkorúak megszólításának az egyik leghasznosabb csatornája az internet: aki valóban dolgozni szeretne, az a nagy online álláskereső portálokon, vagy a közvetítő cégek saját weboldalán keresztül elérhető. Megnyerésükhöz fontos a kiszámíthatóság és a stabilitás. Döntéshozataluk lassabb lehet: jó pont, ha van módjuk körbejárni a lehetőséget, megismerni a munkakörülményeket, időt kell hagyni az átgondolásra is. A bizalom kiépülése után azonban a munkaadónak már nyert ügye van.