Restart & HR: Újra vadászni kell a fehérgalléros munkaerőt a turizmusban

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. május 13. 11:18

Akárcsak a pandémia előtt, most is kevés a megnyíló pozícióra várakozó, közép- és felsővezetői beosztású szakember a hazai piacon. Új HR-cikksorozatunk negyedik írásából kiderül, milyen elvárások szerepelnek a fehérgalléros munkaerő prioritásai között, és hogyan lehet megtalálni őket.

„Ahogy a kiszolgáló személyzet tekintetében, úgy a középvezetői szinttől felfelé is újra a kereslet jellemzi a hazai turisztikai álláspiacot. A pandémia elején, az elbocsátások első hulláma idején úgy tűnt, fordulhat a trend, de a várakozási idő túl hosszúra nyúlt. A többség néhány hónapon belül megtalálta új, turizmuson kívüli munkahelyét és egyelőre nem is vágyik vissza” – jellemezte a helyzetet Dorozsmai Réka, az idegenforgalomban tevékenykedő, vezető beosztású szakemberek közvetítésére szakosodott AHC International ügyvezetője.

 

Pályaelhagyók és lojálisak

Konkrétan megnevezni az iparágat, mely a foglalkoztatásban a turizmus versenytársa lett, nem lehet. Az biztos, hogy a jó megjelenésű, biztos nyelvtudással rendelkező, kommunikációban erős, vendégközpontú szemléletet képviselő szakemberek gyorsan munkára találnak bármilyen területen, ahol ügyfelekkel kell kapcsolatot tartani. Mivel képességeiket más iparágban is jól megfizetik, anyagilag az alacsonyabb pozíciókért is megéri váltani. Ráadásul sokan tartanak egy újabb hullámtól, így egyelőre senki sem szeretné feladni, amit az elmúlt fél évben más munkahelyen elért.

Az álláspiacon lévő mozgásokat lassító másik tényező a céghűség. Akiket ugyanis a nehéz körülmények ellenére megtartott munkaadójuk, annyira lojálissá váltak, hogy most nem fordítanak neki hátat, a fellendülésben bízva kitartanak.

A külföldön dolgozó hazai munkavállalók hazatérésére sem lehet számítani, mert kint komoly támogatásokat élveztek a pandémia ideje alatt. „Akinek mégis megszűnt az állása, és hazatért, az pedig tartja a kinti jövedelemhez igazított bérigényét, amit az itthoni munkaadók a jelenlegi körülmények között aligha tudnak kigazdálkodni. Az egyetlen kivétel, aki családi, magánéleti okból tér haza, és hosszú távú itthonlétre kíván berendezkedni. Az ő megszólításukra látok esélyt” – vélekedik a szakértő.

A fehérgallérosok hiánya a turizmus fellendülésekor tovább fokozódhat

Fotó: 123rf.com

 

Elvárások pro és kontra

A célcsoport megszólításában az anyagi juttatások (alapbér, sikerorientált jutalék, bónusz) fontosak, egyéb juttatások az iparágban nem jellemzők. A cég esetén a megbízhatóság, a nemzetközi háttér, az esetleges több lábon állás a pandémia miatt lett kiemelkedő fontosságú, sokak számára vonzó a karrierlehetőség is. Új tendencia a kiszámítható, 8 órás munkaidő felértékelődése: a munka és magánélet egyensúlya miatt egyre inkább prioritás a tervezhetőség, a hétvégék, ünnepnapok szabadsága.

Nincs alapja annak a vélekedésnek, hogy jobb pozíciókba csak ismeretség útján lehet bekerülni – cáfol Dorozsmai Réka. A nemzetközi láncok a legmagasabb, szállodaigazgatói pozícióba valóban a cégen belülről ültetnek embert, de alatta bármilyen állást megcélozhatnak a magyar kollégák. A kisebb, hazai tulajdonban lévő, vagy hazai üzemeltetésű szálláshelyeken pedig bármi elérhető. Az AHC nyitva lévő hirdetéseiben szállodavezetőt, helyettes műszaki igazgatót, sales managert, guest relation and quality managert keresnek négy- és ötcsillagos, budapesti szállodák, nívós étterem pedig executive chefet.

A pályakezdőknek érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a külföldi tulajdonosok előnyben részesítik a külföldi tapasztalattal rendelkező jelentkezőket. Egyrészt azért, mert ők ismerik a nemzetközi láncokra jellemző, sztenderdizált működési folyamatokat, másrészt mert nagyobb a rálátásuk egy szálloda teljes működésére, külföldön ugyanis könnyebb az adott pozícióból kilépve, más részlegeken is munkatapasztalatokat szerezni.

 

Alternatív lehetőségek munkaerőhiányra

A munkaerőhiány mértékét jól jellemzi, hogy egy corporate sales pozíció betöltéséhez akár 40, releváns tapasztalattal rendelkező embert is meg kell keresni. A helyzet tehát alig jobb, mint a pandémia előtt, viszont egyelőre rejtve marad amiatt, hogy a toborzás nagy volumenben – főleg Budapesten – még nem indult be. A nemzetközi láncok egyelőre nem látják a nyitás lehetséges időpontját, ezért nem is keresnek embert, aki pedig toboroz, az elsősorban kiszolgáló személyzetet keres. Mozgolódást inkább a kisebb házak esetén tapasztal a HR-szakember.

A fehérgallérosok hiánya a turizmus fellendülésekor fokozódhat, a szakértő ezért újfajta megoldásokat javasol.

„Be kell látni, hogy ha elfogynak a szakképzett munkavállalók, akkor fontos lesz az adott pozíciókhoz tartozó elvárások újragondolása, akár puhítása, valamint saját tréningrendszer kialakítása, hogy a megfelelő képességű személyeket rövid idő alatt át lehessen képezni, és ezáltal a jelenleginél rugalmasabban lehessen mozgatni a különböző pozíciók között” – hangsúlyozta Dorozsmai Réka.

 

A perszonális csatornának sok az előnye

Hirdetni a nagy rendszereken vagy szakmai portálokon keresztül érdemes, ugyanakkor a közvetítőknek is megvan a létjogosultsága, széles ismertségi körük miatt érdemes lehet felvenni velük a kapcsolatot. A fejvadászok, a régi kapcsolataiknak köszönhetően, az esetek többségében többet tudnak az adott jelentkezőről, mint ami azok CV-jéből kiderül. Emellett gyorsak is: 2-3 héten belül általában 4-5 releváns, konzultációra alkalmas jelöltet tudnak felmutatni. Legnagyobb előnyük azonban a diszkréció. Hazánkban, ahol a szakmában szinte mindenki mindenkit ismer, több esetben azért sikertelen a munkaerő-keresés, mert a potenciális jelöltek egy része nem is mer jelentkezni, nehogy az a jelenlegi munkaadója fülébe jusson.