Restart & HR: A szerethető munkahely receptje a Budapest Party Service-től

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. április 28. 17:32

Új cikksorozatunkban jó gyakorlatokat, módszereket és lehetőségeket mutatunk be a munkaerőhiány problémáinak orvoslására, a turizmus újraindulásáért. Elsőként a Budapest Party Service munkáltatói márkaépítéséről (employer branding) mesél Semsei Rudolf ügyvezető.

A Budapest Party Service Kft. egyszerre fókuszál vendégei és jól képzett szakemberei elégedettségére, új HR-es kollégájuk kiemelt feladata a munkahely szerethetőségének növelése és a vonzó életpályamodell lehetőségének felépítése.

 

Súlyos döntések

A 11 éttermet és több rendezvényhelyszínt üzemeltető, cateringszolgáltatásokat is kínáló Budapest Party Service csapatában a Covid előtt 430-an dolgoztak. A korlátozások miatt – a házhozszállítás és az elviteles forgalom ellenére – a cégcsoport jelentős leépítésekre kényszerült, kötelékében jelenleg 200 fő tevékenykedik.

„Az elmúlt hónapokban úgy éreztem magam, mintha Noé bárkáján utaznék, súlyos döntéseket kellett hoznunk nap mint nap. Több olyan kollégától el kellett búcsúznunk, akik 15 éve erősítették a csapatot. Hosszas vívódásokat hozott az is, hogy kiket tartsunk meg: a legjobb szakembereket, vagy azokat, akik közel állnak a szívünkhöz? Döbbenetes volt látni ugyanakkor a kollégák közötti összetartást: volt, aki kevesebbet vállalt, hogy másnak is jusson feladat, de akadt, aki maga távozott, hogy ne a családos kollégáját kelljen elküldenünk" – számolt be a kollégák közötti nemes érzésekről Semsei Rudolf ügyvezető.

 

Öt kő, amire építenek

Részben a nehézségek miatt fektették le az öt „követ", melyekre munkájukat építik.

Semsei Rudolf

Fotó: Budapest Party Service

Az első a közönség, vagyis a vendégek, akikre minden körülmény között igyekeztek fókuszálni.

A második a közösség, vagyis csapatuk egyben tartása.

A harmadik a közvetlenség, vagyis a vezetői struktúra visszafogása a gyors reagálás érdekében.

A következetesség elve szerint, ha valamit elhatároztak, azt szisztematikusan végig kellett vinni, akkor is, ha egyébként sűrűn kellett irányt váltaniuk.

A kölcsönösség értelmében pedig a tulajdonosoknak és a kollégáknak egyaránt áldozatot kell vállalniuk, mind a jövedelmük, mind az elvégzett munka tekintetében.

A biztonságot és kiszámíthatóságot jelentő öt pillér mellett Semsei Rudolf a vezetői példamutatást is nagyon fontosnak tartja. Igazgatóik szerencsére azonos értékrendet vallanak, húzták egymást, ha kellett, közösségük a válság alatt így még erősebbé vált.

 

Mitől lesz egy munkahely szerethető?

A szakember szerint a turizmusból elvándorolt 50-60 ezer ember nagy része nem fog visszatérni, így félő, hogy a 2017-2018-ra jellemző, égető munkaerőhiány ismét gúzsba köti az iparágat. A Budapest Party Service ezért kiemelt figyelmet fordít a munkáltatói márkaépítésre.

A csapatukat erősítő új HR-s kollégának kiemelt feladata lesz a „szerethető munkahely" megteremtése. Ennek a törekvésnek a jegyében fogtak bele éttermeik felújításába, hogy a munkakörülmények, a konyhán használt gépek és eszközök valóban nyugat-európai színvonalúak legyenek.

Ide tartozik a cégen belüli kommunikáció erősítése is: fontos, hogy a kollégák elmondhassák véleményüket, javaslataikat, mint ahogy az is, hogy a teljesítményértékelések rendszeresek, követhetőek legyenek.

Vonzó életpályamodellt szeretnének biztosítani, mind a képzések, mind a cégen belüli átjárás tekintetében

Fotó: Budapest Party Service

Mivel a munkaerő szakképzettségének növekedése a jövőben sem várható, lényeges a folyamatok egyszerűsítése, további standardizálása. Vonzó életpályamodellt szeretnének biztosítani, mind a képzések, mind a cégen belüli átjárás tekintetében. Újonnan nyíló intézményi vendéglátóegységükbe egy korábban luxusszállodában dolgozó séfet és helyettesét sikerült megnyerni, ez is jelzi, hogy jó úton járnak. Jó visszajelzés az is, hogy kollégáikat a balatoni szezon kezdetén, magasabb fizetéssel is nehezen tudják elcsábítani.

A cégen belül bátran kampányolnak általuk fontosnak tartott dolgokért, jelenleg például mindenkit az oltás felvételére buzdítanak, emellett folyamatosan jótékonykodnak. Az otthoni tanuláshoz számtalan laptopot, tabletet ajánlottak fel, a kórházi dolgozókat étellel, ételutalvánnyal kényeztetik.

 

2021: egyelőre a meglepetés éve

„A kommunikációnkat minden évben egy kiemelt téma köré építjük. 2019 a csapatjáték, 2020 a tisztelet éve volt. Holott általában januárban, a jubiláló kollégák ünneplésével egy időben szoktuk ezt bejelenteni, a 2021-es „év szavával" még adósak vagyunk. Amíg nem tudtunk perspektívát adni dolgozóinknak, nem láttunk okot az ünneplésre. Reméljük, hamarosan ennek is eljön az ideje" – mondta bizakodóan az ügyvezető.

Az egyik VakVarjú étterem Újlipótvárosban

Fotó: Budapest Party Service

A cégcsoport egyébként első körben a négy VakVarjú étterem és a Kopaszi-gáton lévő szezonális üzlet megnyitásán dolgozik, emellett intézményi vendéglátóhelyeiket üzemeltetik. A turizmushoz köthető, belvárosi egységeik újranyitását egyelőre nem tervezik.