Rezsitámogatási pályázat: íme a legfontosabb tudnivalók és a jelentkezők tapasztalatai

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 08. 18:02

Január második felében a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai számára is megnyíltak a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022–2023 forrásai. Hazai szállodaláncokat kérdeztünk a programmal kapcsolatos tapasztalataikról.

A program indulása óta eddig több százan végezték el a regisztrációt – tudtuk meg Bődi Ivett-től, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettesétől. A szakember kiemelte, hogy érdemes élni ezzel az új lehetőséggel ahhoz, hogy az energiaköltségek a jövőben kevesebb gondot okozzanak a vállalkozásoknak, ezáltal működésük kiszámíthatóbbá, stabilabbá és egyúttal környezetileg is fenntarthatóbbá válhasson.

Felhívta a figyelmet arra, hogy február közepe óta új platformon folytatódik a program népszerűsítése és a regisztráció. Az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Zrt. (IFKA) által működtetett új felület elérhetősége: https://vali.hu/energiatamogatas

Szerkesztőségünk kérésére az MTÜ összefoglalta a pályázati folyamattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a határidők alapján veszünk sorra.

 

Regisztráció: 2023. április 30-ig

Regisztrálni az ügyfélkapus azonosítást követően lehet a program pályázati felületén, ennek határideje 2023. április 30. Fontos tudnivaló, hogy egy adószámmal egyszer lehet regisztrálni. A folyamat gyorsítása érdekében érdemes előkészíteni néhány feltöltendő dokumentumot (jogi személy vagy egyéni vállalkozó nyilatkozata, összeférhetetlenségi nyilatkozat), valamint egy meghatalmazást, amennyiben a pályázati kapcsolattartó nem azonos a cég hivatalos képviseletére jogosult személlyel.

Az energetikai pályázat határidejei

Fotó: MTÜ

Amennyiben az előzetes regisztráció sikeres volt, az adatok feldolgozását követően a pályázati felület automatikusan meghatározza, hogy a vállalkozás jogosult-e támogatási kérelem benyújtására. Erről a rendszer a regisztrációkor megadott kapcsolati e-mailre értesítést küld.

 

Rezsitámogatás igénylése: 2023. június 30-ig

A következő lépésben az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások a 2023. január–márciusi, számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetik a támogatást, igényléskor elegendő a számlákat összeszedni és benyújtani. Ezek beadására lehetőség van külön, havi bontásban, de akár összegyűjtve, egyben is.

Az alábbi infografikán egy konkrét példán is bemutatjuk az igényelhető összeget.

Fotó: MTÜ

A 2023. június 30-ig benyújtható támogatási kérelem beadásához további, kötelező nyilatkozatokra van szükség, alapfeltétel például a támogató nevére kitöltött banki felhatalmazó levél feltöltése. Fontos tudnivaló, hogy a felhatalmazó levele(ke)t a támogató szervezet változása miatt már az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nevére kell kiállíttatni a bankokkal.„Ezeket nem elegendő csupán a pályázói felületre feltölteni, postai úton is be kell nyújtani egy-egy eredeti példányt, a 1074 Budapest, Rákóczi út 70–72. címre – hangsúlyozta lapunknak Bődi Ivett, hozzátéve, hogy ezt a lépést azoknak a már regisztrált vállalkozásoknak is újra el kell végezniük, amelyek azt már megtették a korábbi támogató nevére. Támogatási kérelmet ugyanis csak ennek teljesítése után tudnak befogadni.

„A támogatási igény benyújtását követően az igénylő 5 napon belül visszaigazolást kap a pályázat befogadásáról, és ha mindent rendben találtak, 10 napon belül már meg is történhet a teljesítés" – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

A pályázat pontos menetéről a pályázatkezelő már említett oldalán részletes tájékoztatást olvashatunk, ugyanitt az igénylés során feltöltendő dokumentumokhoz minták is elérhetők.

 

Önrész-kiegészítés: 2023. december 15-ig

Az energiahatékonysági beruházás megvalósításához igényelhető 15%-os önerő-kiegészítő, vissza nem térítendő támogatást kizárólag olyan vállalkozások igényelhetik, amelyeknek már megítélték a rezsitámogatást. Ennek benyújtási határideje 2023. december 15.

Az alábbi infografikán egy konkrét példán is bemutatjuk az igényelhető összeget.

 

Fotó:  MTÜ

A regisztrációval kapcsolatos tapasztalataikról a Turizmus.com hazai szállodavállalatokat is megkérdezett.

 

Hotel & More Group: Jó időzítéssel érkezik a segítség

A Hotel & More Group tavaly április óta tudatosan dolgozik a megsokszorozódott energiaköltségek lefaragásán, hogy az égiszük alatt működő házakat hosszú távon, veszteség nélkül tudják üzemeltetni. A pályázat megjelenésekor kapva-kaptak a lehetőségen: szinte az összes szállodájuk regisztrált az energiatámogatásra, a két kivétel a cégcsoport kötelékébe a közelmúltban bekerült balatonfüredi Aura Hotel és a siófoki Residence Balaton Conference & Wellness Hotel.

„Nagyon jókor jött és nagy könnyítést jelent a turisztikai vállalkozások számára a pályázat, hiszen az év első három hónapjában a szálláshelyek energiafogyasztása arányaiban magasabb, kihasználtságban és bevételben viszont ezek az év leggyengébb hónapjai" – magyarázta szerkesztőségünknek Klemm Balázs tulajdonos vezérigazgató. Több egységükben ráadásul ugyan elvégezték az energetikai korszerűsítést, a telepített napelemekre még nem kapták meg a visszatáplálási engedélyt, így ezek rezsicsökkentő hatását egyelőre nem élvezhetik.

A regisztráció folyamatát egyszerűnek, átláthatónak találták. A rezsitámogatás keretében visszakapott összeget újabb energetikai beruházásokra: további napelemek telepítésének finanszírozására, led-izzók vásárlására, a kazánok fogyasztását csökkentő berendezések beszerzésére fordítják.

 

Accent Hotels: Stabilitást ad a támogatás

Az energiaválság miatt kialakult költségnövekedési kockázat bármilyen enyhítése – köztük ez a pályázat – fontos eleme lett az éves tervezésnek az Accent Hotelsnél, erre, a fenntartható működés megtartása érdekében, cégcsoport szinten minden lehetőséget igyekeznek kihasználni. A szállodák külön-külön pályáztak, illetve pályáznak az energetikai támogatási programra, melyben mindössze egyetlen, a lánc kötelékébe legutóbb bekerült egységük nem tudott részt venni.

„A regisztrációs folyamatok és az eljárási rend leírása viszonylag könnyen követhető, viszont az erre vonatkozó belső fejlesztésű standardizálást a cégcsoporton belül mi magunk alakítottuk ki egy tanácsadó kolléga segítségével. A regisztrációs folyamat időtartama alatt változás történt a programot lebonyolító szervezet személyében, ennek lekövetése pedig extra figyelmet kívánt" – nyilatkozta lapunknak Csordás Imre ügyvezető.

A támogatást a vállalat elsősorban a megnövekedett rezsiköltségek fedezésére, továbbá energiahatékonysági beruházásra tervezi felhasználni.

 

Négy szálláshellyel pályázik a Service4You

Négy szállodával (Bonvital Wellness & Gastro Hotel, Tisza Balneum Hotel, Hotel Yacht Wellness & Business, MP Hostel) regisztrált a kkv-k energetikai támogatási programjára a Service4You. Rezsitámogatási igényüket a januári villamosenergia- és gázszámlák birtokában tudják majd bejelenteni. Érdeklődésünkre elmondták, hogy a regisztráció folyamatában a korábbi fogyasztási adatok mértékegységének átváltása, az átváltási értékkel kapcsolatos tájékoztatás hiánya okozott némi problémát számukra.

Célként az erőteljesen megnövekedett rezsiköltségek részbeni kompenzációját jelölték meg. A támogatás összegét, mely hotelenként várhatóan néhány millió forintot tesz majd ki, minden esetben energiahatékonyságot növelő beruházásra fogják fordítani. A korszerű és takarékos üzemelésre vonatkozó fejlesztéseiket egyes helyszíneken a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel konstrukció segítségével, más házakban saját erőből végzik a tulajdonosi döntéseknek megfelelően. A beruházások nagyságrendje 30-250 millió forint között mozog – tájékoztatott Boldizsár Zoltán ügyvezető.

(Borítókép: 123rf.com)