Éberségre int a NÉBIH

Forrás: turizmus.com

 2016. október 25. 18:45

Folyamatos éberséggel kell ellenőriznie a hatóságnak a vendéglátásban az italforgalmazást – fogalmazott Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Összességében javuló tendenciát tapasztaltak az augusztusi, Csillagvizsgáló nevű akció során, bár a vizsgált százból két üzlet működését átmenetileg felfüggesztették.

Augusztus közepén egy nap alatt 86 felügyelő ellenőrzött összesen 97 vendéglátóhelyet a főváros tíz kerületében. Leginkább a romkocsmáiról népszerű VII. kerületre voltak kíváncsiak, ahol 27 üzletben jártak, a III. kerületben azonban csak 1 vendéglátóhelyet kerestek föl, és például az I. kerületet egyáltalán nem ellenőrizték. Ezúttal abból a szempontból, hogy az alkoholos italoknak van-e számlája és szállítólevele, és hogy mintavétellel kiszűrjék az ismeretlen eredetű és hamisított alkoholos italokat a bontott és bontatlan palackokból. Megvizsgálták az üzletek higiéniai állapotát is.

Az ellenőrzés főbb tapasztalatairól azt mondta el az államtitkár, hogy két vendéglátóhely működését ideiglenesen felfüggesztették a súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosság miatt, egy helyen pedig megtiltották az élelmiszer előállítást. A hibák kijavítása után mindhárom vendéglátóhely megnyithatott.

Összesen 30 olyan esettel találkoztak a felügyelők, amikor a vállalkozók nem tudták igazolni az alkoholos italok beszerzését – ezeket a tételeket zárolta a hatóság. A laborvizsgálatok során a 184 tételből 16 borászati termék bukott meg a vizsgált 56-ból. Főként a jelöléssel voltak gondok, de találtak minősítés nélküli és hibás tételeket is. Egy gyümölcsbornál és további 10 szeszesitalnál – 9 pálinkánál és 1 vodkánál – mutattak ki analitikai problémát a laborvizsgálatok. A vodka alkoholtartalma eltért a jelöléstől, egy almapálinka pedig penészes jegyeket mutatott. Összességében az ellenőrzött alkoholos italok 85%-a megfelelt az ellenőrzés során, a legtöbb probléma a gyümölcsboroknál volt, amelyek felénél analitikai problémát mutattak ki. A legjobban a szeszesitalok vizsgáztak: 92%-uk megfelelt.

A sajtótájékoztatón nem hangzott el, hogy mekkora büntetést kaptak a vállalkozók, azt viszont elmondta Zsigó Róbert, hogy a cél nem ez, hanem a hibák kijavítása volt. Ezért 33 esetben figyelmeztetették a vendéglátókat az ellenőrök. 27 ügyben még jelenleg is folyamatban van az eljárás, négy esetben minőségvédelmi, kettőnél pedig eljárási bírságra lehet számítani.

Az államtitkár az ellenőrzésekkel kapcsolatban elmondta még, hogy csak a tudatos fogyasztók inspirálhatják a minőségi italforgalmazásra a vendéglátóhelyeket. Az ágazat védelme érdekében a földművelésügyi tárca és a NÉBIH tervei között szerepel a pálinkák kötelező minősítése még a forgalomba hozatal előtt. Folytatják az ellenőrzéseket is, most például az aszúszüret kap kiemelt figyelmet. A prémium éttermek is számíthatnak további ellenőrzésekre, amelyek során a nyomon követhetőséget és a higiéniai feltételeket szemlélik meg a hatóság emberei.