Rizlingparádé Badacsonytól a Felvidékig

Forrás: turizmus.com

 2016. október 09. 18:12

Már délután 3 órakor szinte telt ház volt a Corinthia Hotel Budapestben rendezett Olaszrizling Októberen, ahol a sokoldalú és kaméleonarcú fajtát kóstolhatták a vendégek.

Ismert nagybirtokok, híresebb borházak és kisebb családi pincészetek - alig néhány kartonos tételeikkel - egyaránt megjelentek a Corinthia báltermében, és lelkes közönségre találtak. Az Olaszrizling Október eseménysorozat keretében egyébként versenyt is hirdettek az olasz- és rajnai rizlingeknek, a 120 benevezett tétel közül végül az olaszrizling kategóriájában egy közép-szlovákiai bor, a Movino Rizling Vlassky (2015) bizonyult a legjobbnak, a rajnai rizlingek közül pedig Laposa Borbirtok Rizling2-je (2015).

Ha a világ szőlő- és bortermését rizling szempontjából vizsgáljuk, akkor Németország első helyezését semmi nem veszélyezteti, a maga 22 ezer hektárjával. Ausztrália és az USA hozzávetőleg azonos területen, 4,5 ezer hektáron termesztenek rizlinget.

A prémium boros rendezvényeket szervező Winelovers célja az volt, hogy hazánk egyik legelterjedtebb – és reneszánszát élő - szőlőfajtájának sokszínűségét bemutassa, és egyben népszerűsítse.

A kínálatban többnyire a száraz borok voltak túlsúlyban, de nagy sikert arattak az édesebb, illatos fajták is.