Roamingtippek külföldi utazáshoz a hatóságtól

Forrás: turizmus.com

 2015. július 13. 14:19

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fogyasztói tudatosságot előmozdító programjának hétfőn megjelent animációs filmje egy négytagú család külföldi nyaralásán keresztül mutatja be közérthetően a roamingolással, a külföldi mobilhasználattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Jó tanácsok külföldi mobilozáshoz – Roamingtippek az NMHH-tól című filmben egy, a családjával külföldre utazó kislány, Lili narrációján keresztül az NMHH hasznos támpontot ad a külföldre utazóknak. A film megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Az Európai Unió tagországaiban és három másik európai országban (Norvégia, Izland, Lichtenstein) egy megabájtnyi adatforgalomért legfeljebb 78,3 forintot kell fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként legfeljebb 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 19,5 forintba kerülnek, a küldött SMS-ek darabára pedig maximum 23,5 forint. Az euróban meghatározott jelenlegi egységes árplafonok tavaly július 1-jétől érvényesek az említett államokban, szolgáltatótól és országtól függetlenül.

A külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt a szolgáltatónknál célszerű utánanézni annak, vajon szükséges-e aktiválni készülékünkön a roamingszolgáltatást vagy pedig az automatikusan be van állítva. A roamingszolgáltatás aktiválását csak egyszer kell elvégezni. Ha aktív a szolgáltatás, akkor a telefon a megfelelő beállítások alkalmazása mellett magától kapcsolódni fog a külföldi hálózatra. Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy azok ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

Az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad. A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók az NMHH belül működő Média- és Hírközlési Biztos Hivatalának oldaláról érhetők el.

Az NMHH honlapján a TANTUSZ Roaming tarifa-összehasonlító segít tájékozódni a külföldi telefonhasználat költségeiről célországokra, szolgáltatókra, díjcsomagokra lebontva. A szolgáltatás 6 hírközlési szolgáltató közel 30 roaming díjcsomagjára lebontva, a világ bármely országában éppen érvényben lévő adatokra tud rákeresni, hogy milyen díjtételekkel és díjak mellett vehető igénybe a roamingszolgáltatás.