Robotcica, nyuszisimogatás és szerzetes-specialitások Nógrádban

Forrás: turizmus.com

 2024. május 18. 11:31

A Mátra az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Magyarországon, de annak környékét is érdemes felfedezni. Nógrád megye apró falvaiban vagy kivételes fekvésű városaiban igazi gasztrokincsekre bukkanhatunk. Íme néhány tipp, hová érdemes betérni egy finom ebédre a Palócföldön túrázóknak.

Mindössze egy-másfél órányi autóútra a fővárostól, a Cserhát és a Mátra lankái között káprázatos természeti kincsekre lehet bukkanni, de nemcsak kirándulni, hanem enni is jókat lehet a környéken. Annak köszönhetően, hogy egyre több a turista, a külföldről és a fővárosból ideköltöző fiatal, megnőtt az igény a szélesebb gasztronómia kínálatra, így a helyi nevezetes ételeket, magyaros ízeket kínáló csárdák mellett a legeldugottabb apró falvakban is fellelhető egy-egy színvonalas, minőségi alapanyagokkal dolgozó étterem, bisztró.

Ilyen például az alig több mint 150 főt számláló, kelet-cserháti községben, Kozárdon található, hatalmas területen elterülő, nemrégen nyílt Kozárdi Kamra. A bolt, kávézó és étterem nyuszisimogatás mellett kínál finom kávét, házi tésztából sütött aprósüteményeket és helyi alapanyagokból, helyi munkaerő bevonásával készített hagyományos ízeket. Kenyér helyett friss bodak sül, de kapható pitypang szörp, ganca, tócsni, vagy Kozárdi menyecske névre keresztelt csirkés fogás is.

nograd_ettermek

A Kozárdi Kamra udvarán nyuszisimogató is várja a vendégeket

Fotó: Kozárdi Kamra

Szintén a Cserhát és a Mátra völgyében, az erdő mélyén található a festői szépségű zarándokhely, Mátraverebély-Szentkút, ahová a turistáknak is érdemes betérni. A családbarát turisztikai központtá vált nemzeti kegyhely Szent Jakab Étterme az erdőn átvezető kék túraútvonalon kirándulók számára is nyitva áll. Vadspecialitásai, vegetáriánus fogásai és tradicionális palóc ételei mellett időnként felkerül az étlapra a helyi ferencesek kedvenc étele is, amely mindig különleges fogás az ínyenceknek.

nograd_ettermek

A Szent Jakab Étteremben időnként felkerül az étlapra a helyi ferencesek kedvenc étele is

Fotó: Szent Jakab Étterem

Salgótarjánról nem feltétlenül az olasz életérzés jut eszébe a megyébe kirándulóknak, de hatalmas meglepetés érheti őket, ha betérnek a Sole Mio nevű, eldugott utcában található olasz étterembe.

nograd_ettermek

A salgótarjáni Sole Mióban egy beszélő robot cica hozza ki a fogásokat, desszerteket

Fotó: Sole Mio

Noha a városra jellemző beton épületek veszik körbe, bent olasz zenére és ízekre hangolódva rendelhetnek a vendégek nápolyi alapanyagú pizzát, és olasz ételkülönlegességeket. Ráadásul a gyerekek garantáltan élvezni fogják, hogy egy beszélő robot cica hozza ki a fogásokat, desszerteket.

(Borítókép: Sole Mio)