Robotok által működtetett szálloda Japánban

Forrás: turizmus.com

 2015. április 30. 15:45

Már az idén nyáron megnyílik az első robotok által működtetett szálloda Japánban, a Huis Ten Bosch élménypark mellett, Nagaszakiban.

Eleinte még segítenek majd élő emberek is az actroidoknak – no meg a turistáknak – de később kizárólag gépekre akarják bízni a 72 szobás szálloda, a Hen-na üzemeltetését.

A tíz, teljesen emberi külsejű robot – „akik" többnyire az európai külsőre kissé átoperált japán légikisasszonyokra hasonlítanak – intézi a becsekkolást, cipeli a bőröndöt, megágyaz, kávét főz és üzemelteti a mosodát. A robotok képesek a szemkontaktusra, értenek a testbeszédből, arcról felismerik a vendéget és négy nyelven beszélnek, japánul, kínaiul, koreaiul és természetesen angolul.

Japán már évtizedek óta törekszik a robotok tökéletesítésére és alkalmazására, és ahol lehet, ki akarja váltani ezekkel a szuperintelligens gépekkel az emberi munkát. Mivel a japán fizetések és persze a fogyasztói árak magasak, a robotoktól jelentős bérköltségcsökkentést várnak az üzemeltetők.

A hotelben 60 dollár lesz egy szoba egy főre, egy éjszakára. Hideo Sawada, a Huis Ten Bosch igazgatója szerint a jövőben a szállodák 90 százalékát robotok fogják működtetni. A jövő évtizedekben szerte a világon el fognak terjedni az ilyen okos szállodák, igaz, a vendégek jogosan panaszkodhatnak majd az érzelemmentes, túlságosan automatikus, mondhatni gépies kiszolgálásra...