Rock and rollra nyitottunk kempinget Matyóföldön

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. július 04. 15:23

Láb nem maradt mozdulatlanul és torok szárazon pénteken este Mezőkövesd mellett a Zsóry Liget Camping & Resort megnyitó hétvégéjén, amelyen mi is részt vettünk.

A gyakorlatilag a Zsóry Strand- és Gyógyfürdőhöz közvetlen bejárással csatolt kempingről megtudtuk, hogy egyedülálló projekt valósult meg Magyarországon, amely próbálja követni a szomszédos országokban lassan megszokott trendet: színvonalas, igényesen megépített, felszerelt házikók minőségi bútorokkal, konyhai eszközökkel, ahol egy többtagú család is kényelmesen eltölthet néhány napot úgy, hogy a felnőtteknek, gyerekeknek külön szobájuk van, a további kényelmet pedig nappali, konyha, terasz biztosítja. Ha pedig a vendégek kedvet kapnak, bográcsozhatnak is az erre kialakított helyeken úgy, hogy fát sem kell otthonról cipelni, mert ez is megvásárolható a recepción.

A Zsóry Liget Camping & Resorton többféle szálláshely – prémium faházak, panzió és a szerényebb vendégház –  között lehet válogatni, zsebnek, igényeknek megfelelően. A panzió a terület központi épülete, ahol svédasztalos reggeli kérhető, a lakókocsival érkező kempingezőket pedig a kötelező víz- és áramforrás mellett vizesblokk szolgálja ki.

A kemping új, igényesen berendezett faházai

Fotó: turizmus.com

A fő attrakció természetesen a négy évszakos, termálfürdős strand – a kemping is télen-nyáron nyitott –, ám a csobbanások közepette érdemes felfedezni Matyóföld központját, Mezőkövesdet és környékét is. Mi először az egykori Korona Szálló épületében kialakított Matyó Múzeumba látogattunk, ahol egyórás tárlatvezetés során ismerkedhettünk meg a matyó népművészet értékeivel és az itt élő-élt emberek hétköznapjaival.

A matyó hímzés legjellemzőbbje a matyó rózsa, amelynek leghíresebb „íróasszonya” (=rajzolója) Kis Jankó Bori volt, az ő emlékére háromévente hímzőversenyt szerveznek. Ottjártunkkor, pénteken volt az idei verseny ünnepélyes díjkiosztója, és a múzeum egyik különtermében megnézhettük a legszebb, díjazott munkákat. A haladás, a koncepcióváltás a matyó hímzést is elérte, láthattunk erre alapozó, modern, trendi hímzéseket blúzokon, párnákon, asztalterítőkön.

S ha a családban elsősorban a hölgyek imádják megcsodálni a hímzéseket – a múzeumban ajándékbolt is működik –, a férfiak-fiúk biztos a Hajdu Ráfis János Gépmúzeumra teszik voksukat, ahol tárlatvezetőnk, Korpás Károly páratlan elánnal mesélt a 2700 gép, eszköz történetéről, eredetéről. Ezek között egyaránt vannak a XIX. század közepétől használt gépek, a XX. század második felétől munkába állított modernebb traktorok, különböző mezőgazdasági eszközök, házi szerszámok és prések.

Készüljenek: a legtöbb szelfi biztos a matyóhímzéssel ékesített Trabant előtt készül majd, a férfiak pedig legszívesebben nyomnának egy kört a régi Porsche traktorral.

A matyó Trabant

Fotó: turizmus.com

Mozogni persze nem csupán a medencékben lehet, mert a Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu-Bükkzsérc között kiépült, 20 kilométeres kerékpáros útvonal szép tájakon vezet át, megismerhetőek a környék többi értékei is. Aki pedig nem hozott bringát, helyben kölcsönözhet.

A Rock 'n' Roll party napján is érkeztek lakókocsis kempingezők, de azt érdemes tudni, hogy a teljes kapacitással történő beindulás fokozatosan történik, hisz a létesítmény még „festékszagú”, türelem szükségeltetik a bejáratáshoz. És a naponta locsolt fűszálak megerősödéséig.

Megtudtuk, a vendégek új, amolyan poszt-covid foglalási szokásai Mezőkövesdet is elérték, jellemző a last minute, magyarán szerdán, csütörtökön jelentkeznek be hétvégére a kikapcsolódásra vágyók.